Свет

Радничка партија Курдистана: Немамо никакве везе са експлозијом у Истанбулу

Иза овог терористичког напада стоје курдски екстремисти, сматрају турски званичници
Радничка партија Курдистана: Немамо никакве везе са експлозијом у Истанбулуwww.globallookpress.com © Abed Alrahman Alkahlout

Центар за народну одбрану, један од огранака Радничке партије Курдистана (ПКК), саопштио је да нема никакве везе са експлозијом на Таксиму. Они су у писаној изјави изразили саучешће родбини погинулих и пожелели излечење повређенима, преноси курдска агенција АНФ.

"Наш народ и демократска јавност добро знају да нисмо повезани са овим инцидентом, да нећемо директно гађати цивиле и да не прихватамо акције које су усмерене на цивиле. Ми смо покрет који води праведну и легитимну борбу за слободу", наводи се у саопштењу.

"Јасно је да владајући режим има потешкоћа пред нашом легитимном борбом, поготово јер је разоткривена његова употреба хемијског оружја и јер су се појавиле слике спаљивања сопствених војника. Чини се да режим намерава да спроведе нови мрачни план како би се слика потпуно променила", тврди ПКК и додаје да то што су "посебно гађали Кобани након овог инцидента открива правац њихових планова".

Генерални командант Сиријских демократских снага Мазлум Ебди написао је на Твитеру да ова организација нема никакве везе са бомбашким нападом у Истанбулу, пише АНФ.

Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу оптужио је курдске екстремисте за експлозију у којој је погинуло шест људи у главној трговачкој улици у Истанбулу.

Истанбулска полиција до сада је ухапсила 46 особа у вези са нападом у срцу града, укључујући Сиријку Ахлам Албашир за коју се сумња да је подметнула бомбу.

У првом испитивању, жена је рекла да су је обучавали курдски милитанти у Сирији и да је ушла у Турску кроз регион Африн на северозападу Сирије, саопштила је полиција, преноси Ројтерс. 

Сојлу је рекао да је наређење за напад на истанбулску авенију Истиклал издато у Кобанију, граду на северу Сирије, где су турске снаге последњих година изводиле операције против милиције сиријских Курда ИПГ, преноси Ројтерс.

Те групе контролишу око трећину Сирије, што турска влада сматра ризиком за националну безбедност.

"Враћање убице на место злочина"

Сојлу је замерио Вашингтону што подржава Партију демократског јединства - чији је ИПГ војни огранак - која је Америци била партнер у супротстављању Исламској држави у Сирији, пише "Блумберг". Турска влада сматра да је та група само продужетак Радничке партије Курдистана (ПКК), коју САД и Европска унија називају терористичком организацијом.

Поруку саучешћа из САД због бомбашког напада требало би посматрати као "убицу који се враћа на место злочина", рекао је Сојлу, позивајући се на поруку америчке амбасаде у Турској у којој се изражава жаљење због напада.

"Знамо одакле је напад координисан. Добили смо поруку, знамо шта она значи. Не прихватамо саучешће америчке амбасаде. Више не толеришемо издају. Истиклал Улица је наше дете. Да нисмо ухватили нападача, он би данас побегао у Грчку", додао је министар, преноси штампа. 

Према његовим речима, "посебно је очигледна неискреност наших такозваних савезника", који "или крију терористе у својим земљама, или им допуштају да функционишу на територијама које контролишу, и шаљу им новац", закључио је Сојлу.

Истовремено, министар није прецизирао шта је тачно изазвало негодовање Анкаре на реакцију САД на терористички напад.

Бела кућа је саопштила да Вашингтон оштро осуђује насиље у Истанбулу и упућује најдубље саучешће онима који су изгубили најмилије.

Члан Међународног комитета Савета Федерације Сергеј Цеков изјавио је да се Вашингтону не свиђа независна политика Турске и да подржава оне снаге које се противе Ердогановој политици.

"Директно или индиректно, иза терористичког напада у Истанбулу можда стоје САД", рекао је Цеков, а преносе РИА Новости. 

Повређена држављанка Србије у стабилном стању

Конзулка Србије у Истанбулу Ивана Пејовић, изјавила за ТВ Прва да је држављанки Србије Драгани Ристић из Ниша, која је повређена у јучерашњој експлозији у Истанбулу, у болници урађена интервенција која је протекла успешно.

Пејовић је рекла да је српска држављанка сада у стабилном стању и да ће остати у болници. Њој је била повређена рука и имала је страно тело у рамену.

Конзулка је додала да су сви погинули били турски држављани. 

РТ преноси да су тројица руских држављана повређена у експлозији, али да се очекује да се опораве. 

Иначе, у улици Истиклал у којој се експлозија десила налази се руски конзулат.

"Последица подршке терористичким организацијама"

Напад у Истанбулу дешава се у тренутку када Турска, која је чланица НАТО-а, наставља да инсистира на пуној сарадњи Шведске и Финске у борби против ПКК и курдских милитаната у Сирији, пре него што се сложи са њиховим придруживањем војном савезу, подсећа "Блумберг". 

"Међународна заједница треба да зна да су терористички напади на наше грађане директне и индиректне последице подршке неких земаља терористичким организацијама", рекао је у понедељак Фахретин Алтун, директор за комуникације председника Реџепа Тајипа Ердогана.

У ТВ вестима приказани су снимци једне жене која оставља пакет са бомбом испод уздигнуте цветне леје у авенији Истиклал, популарном туристичком одредишту.

Министар унутрашњих послова Турске Сулејман Сојлу додао је да су све полицијске и безбедносне снаге ангажоване на овом случају. Он је рекао да је постојало наређење за чланове терористичке групе да сами себе ликвидирају, како не би били убијени или испитани од стране турске полиције, јавља агенција Анадолија. 

Према последњим информацијама, у нападу је страдало шест, а повређена 81 особа. Постоји забринутост да би Турска могла бити мета других бомбашких напада, као и 2015. и 2017. године када је изведена серија сличних терористичких акција.

Истанбул је у прошлости био на мети курдских екстремиста, припадника левичарских организација.

image