Економија

Директорка ММФ-а: Започињање новог хладног рата било би неодговорно

Амерички председник Џо Бајден треба да реши кључно питање у вези са тарифама на кинеску робу које су америчке увознике коштале милијарде долара, рекла је Кристалина Георгијева
Директорка ММФ-а: Започињање новог хладног рата било би неодговорноwww.globallookpress.com © XinHua/Liu Jie

Конфронтација између Сједињених Америчких Држава и Кине доводи до расцепа светске економије на супротстављене блокове, што би могло да доведе до новог хладног рата, рекла је извршна директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева у интервјуу за "Вашингтон пост".

"Забринута сам због све дубљег раслојавања светске економије. Можда ћемо због тога завршити у сиромашнијем и мање безбедном свету", додала је она.

"Преживела сам први Хладни рат иза гвоздене завесе и тамо је било веома хладно. Започети други хладни рат било би веома неодговорно", истакла је Георгијева, иначе рођена у Бугарској.

Она је навела да амерички председник Џо Бајден тек треба да реши кључно питање у вези са тарифама на кинеску робу, које су америчке увознике коштале милијарде долара. 

"Важно је пажљиво размотрити сваку акцију јер када једном пустите духа из боце, тешко га је вратити назад", поручила је Георгијева. 

Из ММФ-а раније су саопштили да су глобална економска предвиђања суморнија у односу на претходни месец, а за такве прогнозе окривили су заоштравање монетарне политике које је изазвано распрострањеном високом стопом инфлације, спорим растом у Кини, као и прекидима у ланцу снабдевања.

"Изазови са којима се суочава светска економија су велики, а слабљење економских показатеља указује на претстојеће изазове", додали су из ММФ и закључили да је тренутно политичко окружење "необично неизвесно".

image