Свет

Швајцарска: Берн неће испоручивати оружје Кијеву упркос притисцима

Председник Игњацио Касис поручио је да та земља неће учествовати у војном сукобу ни на један начин као и да неће мењати своју дугогодишњу неутралну политику
Швајцарска: Берн неће испоручивати оружје Кијеву упркос притисцима© Sean Gallup / Staff

Председник Швајцарске Игњацио Касис изјавио је да та земља неће испоручивати оружје Украјини, нити на било који други начин директно или индиректно учествовати у оружаним сукобима, преносе "РИА Новости".

"Ни током Првог светског рата, па чак ни током Другог нисмо извозили оружје. Нећемо извозити оружје, нећемо директно или индиректно учествовати у војном сукобу, ни у погледу наоружања, нити наше војске, било у Украјини или Русији, или било где другде у свету", рекао је председник на маргинама Париског мировног форума, који је одржан у Паризу 11. и 12. новембра.

На питање да ли је Швајцарска под притиском својих европских партнера након одбијања да испоручи оружје, председник је рекао да "притисак увек постоји".

"Швајцарска, као и друге европске земље, прати целокупан развој ситуације. Удружили смо снаге, придружили се санкцијама ЕУ, делујемо у смислу реконструкције Украјине и хуманитарне помоћи. Али остаћемо на свом путу - путу неутралности, што нам је омогућило да две стотине година водимо јасну и стабилну безбедносну и спољну политику. Ми то нећемо мењати. Остаћемо ту где јесмо и мислим да је то сасвим компатибилно са оним што радимо", рекао је он.

Швајцарска је раније усвојила седми пакет санкција ЕУ против Русије, укључујући ембарго на злато, а власти су такође одлучиле да замрзну имовину Сбербанке.

Раније је заменик директора Одељења за информисање и штампу Министарства спољних послова Русије Иван Нечајев изјавио да је "Швајцарска изгубила неутрални статус".

У јуну ове године, такође због неутралности, Швајцарска је одбила захтев данских власти да Украјини испоручи 20 борбених возила пешадије Пирана произведених у Конфедерацији. Пре тога, Берн је блокирао два захтева немачких власти за поновни извоз у Украјину муниције швајцарске производње која се користи за немачка борбена возила пешадије (ИФВ) типа Мардер и самоходне противавионске топове Гепард.

Међутим, у исто време, Комисија за безбедносну политику швајцарског Сената објавила је крајем октобра саопштење према којем би закон који забрањује другим државама да испоручује оружје које је продала та земља због њене неутралности, могао да се ублажи за земље које "деле исте вредности".

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће "сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију и да се земље НАТО-а играју ватром испоруком оружја Украјини". Портпарол Кремља Дмитриј Песков нагласио је да "пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси успеху руско-украјинских преговора и да то може да има само негативан ефекат".

image