Економија

ОПЕК: Ново смањење прогнозе тражње за нафтом

Саудијска Арабија је раније саопштила да је смањење неопходно због растуће каматне стопе на Западу и ослабљене глобалне економије
ОПЕК: Ново смањење прогнозе тражње за нафтомwww.globallookpress.com © © Pavlo Gonchar

ОПЕК је у понедељак смањио прогнозу раста глобалне потражње за нафтом за 2022. по пети пут од априла, и додатно смањио прогнозу за следећу годину, наводећи као разлог све веће економске тешкоће, укључујући високу инфлацију и растуће каматне стопе.

Потражња за нафтом у 2022. ће порасти за 2,55 милиона барела дневно, или за 2,6 одсто, саопштила је Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) у свом месечном извештају, што је за 100.000 барела дневно мање у односу на претходну прогнозу, преноси Ројтерс.

"Светска економија ушла је у период велике неизвесности у четвртом кварталу 2022. године", наводи се у извештају ОПЕК-а.

Џо Бајден критиковао одлуку као кратковиду

Како се додаје у извештају, ови ризици укључују високу инфлацију, монетарно пооштравање услова централних банака, висок ниво државног дуга у многим регионима, пооштравање услова на тржишту рада, као и постојећа ограничења у ланцима снабдевања.

Овај извештај претходи састанку земаља ОПЕК+, који ће се одржати 4. децембра. Како је рекао министар енергетике Саудијске Арабије, ова група земаља, која је недавно смањила производњу, остаће и даље опрезна у вези с тим.

За октобар, када су цене нафте пале због забринутости од рецесије, група је смањила производњу за око 100.000 барела дневно.

Саудијска Арабија је раније саопштила да је последње смањење неопходно због растуће каматне стопе на Западу и ослабљене глобалне економије. Председник САД Џо Бајден критиковао је ову одлуку као "кратковиду."

image