Економија

Шолц: Диверзификација не значи раскидање веза са Кином

Решавање глобалних проблема није могуће уколико дође до раскидања односа са Пекингом, нагласио немачки канцелар
Шолц: Диверзификација не значи раскидање веза са КиномNone © Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Немачки канцелар Олаф Шолц упозорио је немачке пословне лидере да би требало да процене ризике и избегну претерану зависност од Кине, у тренутку када његова влада покушава да прошири пословне односе са државама у Азији, преноси "Блумберг".

Шолц је на пословној конференцији у Сингапуру изјавио да његова владајућа коалиција тренутно разматра нову стратегију националне безбедности, која укључује смањење "ризичних и једностраних веза зависности" у областима које укључују сировине и технологију.

"Диверзификација чини наше компаније мање рањивим, а наше економије стабилнијим и сигурнијим", рекао је Шолц том приликом.

"Диверзификација, међутим, не значи раскидање веза", додао је он. "Та разлика веома је значајна у тренутку када концепти као што је селидба производње ближе нашим земљама, деглобализација и самодовољност постају све популарнији", нагласио је немачки канцелар.

Владајућа коалиција у Немачкој појачала је своје напоре да што пре пронађе алтернативна тржишта за своје производе, након што је избијање сукоба у Украјини показало опасности од економске зависности, наглашава "Блумберг".

Одлука Москве да ограничи извоз гаса у земље Европске уније навела је чланице овог блока да преиспитају своју спољнотрговинску сарадњу са Кином, наводи амерички портал.

Шолц и министар економије Роберт Хабек имали су, заједно са представницима великих немачких предузећа, одвојене сусрете са делегацијама Вијетнама и Сингапура, пре него што је канцелар отпутовао у Индонезију на Самит Г20.

"Наравно, Кина ће остати значајан пословни и трговински партнер", рекао је Шолц на конференцији. "И знам да многи од вас овде деле то мишљење. Али потребно је двоје да би се играо танго", закључио је немачки канцелар.

Шолц и Хабек искористили су своје говоре на Пацифичкој конференцији немачког бизниса како би лобирали за успостављање ближих економских  веза између Немачке и земаља у региону.

"Деглобализација није опција за било кога од нас", рекао је Шолц. "Од борбе против климатских промена, преко светске здравствене кризе, недостатка хране до трансформације ка климатски неутралним привредама, иновације су кључ за решавање свих обих глобалних изазова. Трговинске баријере би, међутим, довеле до више такмичења и мање иновација", изјавио је Шолц.

Са друге стране, Хабек је био нешто оштрији, нагласивши да, иако раскидање економских веза није препоручљиво, оно би могло да постане обавезно уколико "неко од партнера напусти систем међународних односа – као што је то Русија урадила са инвазијом на Украјину."

"Раскидање веза није синоним са диверзификацијом", додао је он. "Оне су заправо потпуно другачије. Код првог је реч о раскидању, а код другог о изградњи нових веза", закључује Хабек.

image