Свет

Пољска конфисковала власништво "Гаспрома"

Одлука пољског министра за развој и технологију ступа на снагу одмах, указује пољски медиј "Реч полита"
Пољска конфисковала власништво "Гаспрома"www.globallookpress.com © Alexander Zemlianichenko Jr/XinHua

Пољски министар за развој и технологију Валдемар Буда је на захтев Унутрашње сигурносне агенције те земље одлучио да заплени удео "Гаспрома" у власништву "Еуропол гаса", оператера гасовода Јамал-Европа у Пољској, сазнаје пољски медиј "Реч полита".

Отворено акционарско друштво "Гаспром" тренутно има удео у власништву "Еуропол гаса" од 48 одсто.

Одлука се ставља на снагу одмах, наводи "Реч полита", и додаје да је пољски министар за развој и технологију већ организовао нову привремену администрацију која ће преузети руководство над "Гаспромовим" уделом у тој компанији.

"Реч полита" подсећа да су "Гаспром" пољске власти претходно ставиле на листу ентитета против којих могу бити примењене посебне мере због текуће руске војне операције у Украјини али и, како се даље наводи, "националне безбедности". Замрзавање средстава, укључујући и власничке хартије од вредности, најављено је као једна од могућих мера.

"Гаспром" је био један од 50 ентитета којима је Пољска увела санкције након почетка руске војне операције у Украјини. Москва је престала са испорукама гаса Пољској након што је Варшава одбила да тај енергент плаћа у рубљама.

image