Србија и Балкан

Словачка одлучна да не признаје "Косово"

Делегације двеју држава оцениле су да ће предстојећа посета Републици Србији председника Владе Словачке Републике Едуарда Хегера пружити додатни импулс даљем продубљивању свеобухватних односа и сарадње две земље
Словачка одлучна да не признаје "Косово"© www.mfa.gov.rs

Председник Одбора за спољне послове Народне скупштине Словачке Републике Маријан Кери рекао је данас да његова земља не намерава да призна једнострано проглашену независност Косова и Метохије и пренео спремност своје земље да настави интензивну комуникацију и сарадњу са Србијом на свим пољима.

Кери је одлучност своје земље да остане привржена принципијелном ставу да не призна једнострано проглашену независност "Косова" истакао током сусрета са првим потпредседником Владе Србије и министром спољних послова Ивицом Дачићем, саопштио је МСП.

Дачић је истакао да Србија посебно цени принципијелну подршку Словачке територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије и проналажењу одрживог решења за питање Косова и Метохије.

Такође, истакнута је је неопходност продубљивања традиционално добрих осноса двеју земаља и даљег јачања у свим областима од заједничког интереса, нарочито у економској сфери.

Министар спољних послова Ивица Дачић састао се, такође, и са новоименованом амбасадорком СР Немачке у Републици Србији Анком Конрад.

Амбасадорка Конрад је указала да је СР Немачка спремна да настави интензиван политички дијалог и унапређивање међусобног поверења са нашом страном. Она је посебно нагласила неопходност пуне примене Бриселског споразума и договора које су постигле две стране у дијалогу између Београда и Приштине. Такође,  апострофирала је подршку СР Немачке у процесу убрзања европских интеграција Србије.

image