Економија

Лондон: Русија је одговорна за рецесију у Великој Британији

Министар финансија Џереми Хант тврди да су за рецесију у Великој Британији одговорни Москва и њена специјална војна операција у Украјини
Лондон: Русија је одговорна за рецесију у Великој Британијиwww.globallookpress.com © Mark Makela

Русија је због специјалне војне операције одговорна за изазивање тешке економске ситуације и рецесије у Великој Британији, изјавио је министар финансија Велике Британије Џереми Хант у интервјуу за ”Тајмс”.

”Стабилност је оно што недостаје, углавном захваљујући Путиновој инвазији на Украјину. Ова рецесија је`Made in Russia`и морамо да вратимо стабилност као први корак ка расту“, сматра Џереми Хант.

Британски министар тврди да је за нормализовање економске ситуације потребно да влада заједно са Банком Енглеске уложи труд у успостављању контроле над инфлацијом.

”Онда можемо да обуздамо глобално повећање каматних стопа, хипотекарних стопа, да задржимо трошкове кредита које предузећа узимају и онда ћемо имати шансу да се вратимо на прави пут“, објаснио је Хант. 

Због покретања специјалне војне операције, Запад је увео санкције Руској Федерацији. Поремећај ланаца снабдевања подстакао је веће цене горива, струје и хране у Европи и САД. Министар Хант је истицао да инфлација ”тешко погађа породице, пензионере и предузећа” у Великој Британији.

Годишња инфлација у Великој Британији у септембру је достигла 10,1 одсто. Централна банка предвиђа убрзање годишње инфлације у четвртом кварталу ове године на 11 одсто. 

Банка Енглеске је подигла каматне стопе највише у последње три деценије.

Британски аналитичари наводе да је привреда Велике Британије ушла у рецесију, која ће трајати током целе 2023. и прве половине 2024. године.

image