Србија и Балкан

Борељ: Наставак дијалога Београда и Приштине

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ најавио је састанак у Бриселу са делегацијама из Београда и Приштине
Борељ: Наставак дијалога Београда и Приштинеwww.globallookpress.com © IMAGO/Felix Zahn/photothek.net

Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ изјавио је данас у Бриселу да је спреман да закаже састанак Београда и Приштине на највишем нивоу ”ако преговарачи направе напредак ка практичном решењу о регистарским таблицама пре рока 21. новембра”.

Борељ је прецизирао да ”преговарачи почињу да раде на следећим корацима овде у Бриселу већ вечерас”.

"'Косовска' страна стиже вечерас. Спреман сам да убедим лидере да нађу практична решења пре 21. новембра. До тог датума не смемо да останемо без решења. Налазимо се у вакуму у коме може да дође до најгорег и обе стране морају да покажу више флесибилности", рекао је Борељ на конференцији за новинаре после данашњег састанка министара за спољне послове ЕУ у Бриселу, додајући да ћемо у супротном "бити на ивици веома опасне ситуације".

Власти привремених приштинских институција су одредиле 21. новембар као датум после којег ће почети да кажњавају возаче са српским регистарским ознакама на Косову и Метохији.

Шеф дипломатије ЕУ је обавестио министре о својим разговорима са председником Србије Александром Вучићем и премијером тзв. Косова Аљбином Куртијем на маргинама Париског форума о миру. Осврнувши се на те разговоре, Борељ је поручио да морају да се смире тензије, које је окарактерисао као “излишне и непродуктивне”.

“Ова тензија достиже веома, веома опасан ниво и морам да кажем да смо соучени са најозбиљнијом и најопаснијом кризом од 2013. године. Обе стране треба хитно да покажу спремност да раде на смањењу тензија. Неприхватљиво је за било коју страну да нарушава или ингнорише обавезе преузете дијалогом”, нагласио је Борељ упозоравајући да је повлачење Срба из привремених приштинских институција, судства и полиције креирало вакуум на северу КиМ и да у тој ситуацији "може да се деси најгоре".

Због тога је позвао "обе стране да покажу више флексибилности".

Дотакао се и француско-немачког предлога, о којем је било речи на Париском форуму о миру.

“Ми смо представили предлог и ја захваљујем Немачкој и Француској на великој подршци око овог предлога. Косовски Срби морају да се врате у институције. 'Косовске власти' морају да покажу флексибилност о регистарским таблицама и да раде на договору за Заједницу српских општина (ЗСО) без одлагања. За партнерима који хоће европску будућност, ми очекујемо европско понашање. Очекујемо вољу да се нађе европско решење”, рекао је Борељ.

Високи представник ЕУ је нагласио да је тај предлог "у суштини његов", као и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака. Предлог је добио подршку Берлина и Париза.

"То треба да буде корак напред и нови приступ. Што се тиче реакција обе стране, не могу да кажем да су се сложили, али нису одбацили предлог и то је већ нешто. Ову кризу морамо да решимо пре идуће недеље. Морамо да избегнемо велики сукоб. Сада када нема полиције на северу Косова, морамо да превазиђемо овај веома опасан тренутак", објаснио је Жозеп Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ је нагласио да је потребно спровести све што је раније потписано. Према њему, нема смисла да се ради на новом споразуму ако нису примењени претходни споразуми.

Изразио је своју забринутост, као и забринутост министара спољних послова ЕУ, за ситуацију у Западном Балкану, где се ”назире неколико криза”. Шеф европске дипломатије је истакао да зато ЕУ појачава свој ангажман и да је Западни Балкан њихов "геополитички приоритет".

image