Економија

Америка тражи савезнике за напад на кинеску индустрију чипова

Поједини стручњаци верују да ће америчка политика контроле извоза имати проблема без подршке Јапана и Холандије
Америка тражи савезнике за напад на кинеску индустрију чиповаwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

У првом јавном обраћању након што су САД увеле строгу контролу извоза у Кину, усмереног на индустрију чипова, званичник Министарства трговине изјавио је да се Америка нада да ће "ускоро" постићи договор са савезницима о већој контроли извоза.

Званичник у министарству трговине, задужен за индустрију и безбедност Ален Естевез рекао је да Вашингтон разговара о ограничењима на извоз алата потребних за производњу чипова са Холандијом и Јапаном.

Америчка администрација већ годину дана покушава да постигне трилатерални споразум са савезницима, у оквиру стратегије отежавања приступа Кине напредним полипроводницима који могу да се употребе у војне сврхе.

Како преноси "Фајненшл тајмс", поједини аналитичари били су изненађени што су САД увеле ограничења извоза 7. октобра без потписаног споразума са Јапаном и Холандијом који би употпунио њихове шире напоре да успоре кинеску индустрију чипова.

Тржиштем алата за производњу чипова доминирају три америчке фирме — "Аплајд материјалс", "Лам" и КЛА, уз "Токио електрон" и холандски АСМЛ. Естевез каже да једнострана акција Вашингтона, која ће погодити америчке компаније, показује колико озбиљно Вашингтон третира ово питање.

Три земље тек треба да постигну споразум делом зато што Јапан и, посебно, Холандија желе да се увере да њихове компаније неће бити у неповољном положају.

Министарка трговине Ђина Раимондо рекла је да ће Холандија и Јапан следити пример САД, али је "Блумберг" известио и да је рекла да би то могло да потраје девет месеци.

Џим О'Брајан, званичник Стејт департмента, недавно је рекао да САД покрећу разговоре са Корејом, ЕУ, Канадом и Великом Британијом о ограничењу кинеске индустрије чипова.

Друго питање је да ли ће Вашингтон покушати да убеди савезнике да наметну друге контроле, као што је реплицирање забране коју су САД наметнуле својим компанијама и грађанима који пружају услуге кинеским произвођачима чипова.

"Нове забране ће бити контрапродуктивне и такође неефикасне осим ако САД (...) могу да убеде, у најмању руку, холандску и јапанску владу да искористе своја овлашћења и забране грађанима и компанијама да пружају исте врсте услуга и артикала”, рекао је Кевин Волф, адвокат специјализован за контролу извоза.

Према његовим речима, Токио и Хаг имају законска овлашћења да наметну такве контроле али остаје питање да ли имају и политичку вољу да их искористе.

САД тврде да Пекинг може да искористи напредне чипове за прављење оружја за масовно уништење, због чега је Вашингтон забранио извоз технологије неопходне за производњу најнапреднијих чипова.

Вашингтон је узнемирен брзим развојем ИТ индустрије Кине и одлучан да своју најсавременију технологију држи даље од Пекинга.

image