Русија

Украјинци заводе терор по Херсону: Цивили оптужени за сарадњу са Русима везани за стубове

Украјинске снаге које су ушле у Херсон спроводе страховладу у граду
Украјинци заводе терор по Херсону: Цивили оптужени за сарадњу са Русима везани за стубове© Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Становници Херсона осумњичени за сарадњу са Русијом наводно се суочавају са јавном казном, што се види на фотографијама које је објавио Асошиејтед прес (АП). Украјинске снаге заузеле су град прошле недеље, након повлачења руских трупа.

Новинска агенција објавила је слике две особе везане за стубове. Поред њих се види група цивила и најмање један војник.

Према опису АП-а, људи су били "наводни сарадници" Руса. Није објашњено како је дошло до изрицања и спровођења казне. Исмевање и јавно кажњавање није део украјинског правног система, али га последњих година користе националисти у земљи.

Ово не би био први пример оваквог кажњавања особа које украјински националисти сматрају непожељним у својој земљи, пошто су се фотографије људи везаних за бандере у знак казне већ појављивале крајем марта. Тада су жртве кажњавања наводно били Роми у Лавову.

Главни град Херсонске области је био под руском контролом од првих дана офанзиве. Прошлог месеца, након референдума ова и још три друге области припојиле су се Русији. Кијев је одбацио гласање као "лаж" и наставио војну акцију на западу региона.

Руска војска је прошле недеље напустила лучки град као и друге делове области на десној обали реке Дњепар, рекавши да ће заузимање боље одбрамбене позиције спасити животе војника.

Регионалне власти провеле су недеље позивајући цивиле да напусте Херсон, позивајући се на претњу украјинских снага и могуће нападе на град.

Десетине хиљада је отишло, али је прошле недеље председник градске управе Александар Кобец проценио да је тамо остало између 80.000 до 100.000 људи.

На сликама које су објавиле АП и друге новинске организације виде се масе које поздрављају украјинске трупе у Херсону. Међутим, извештавање о ситуацији представља изазов за западне медије, пошто им је украјинско Министарство одбране забранило да тамо слободно одлазе. Кијев је рекао да треба да спроведе "активности стабилизације".

Министарство је у недељу објавило црну листу оних који су игнорисали упозорење. Новинари који раде за Си-Ен-Ен и "Скај њуз" наводно су били међу онима који су изгубили акредитације.

image