Свет

Број илегалних улазака у Европску унију на петогодишњем максимуму

Скок илегалних прелазака границе у првих десет месеци ове године 73 одсто, доминира западнобалканска рута
Број илегалних улазака у Европску унију на петогодишњем максимумуwww.globallookpress.com © Marco Alpozzi

Агенција Европске уније за заштиту граница (Фронтекс) објавила је да је број улазака илегалних миграната скочио на више од 275.000 у периоду од јануара до октобра ове године, јавља АП.

Ова бројка је за 73 одсто већа него 2021, а највиша још од 2016. године, наводе у Фронтексу.

Европска агенција за безбедност граница и обала са централом у Варшави објавила је да је највећи број илегалних улазака дошао преко западнобалканске руте, где их је забележено око 128.000. Реч је пре свега о мигрантима из Ирака, Авганистана и Бурундија.

На рути преко централног Медитерана, којом мигранти покушавају да дођу до Италије, забележен је скок нелегалних прелазака од чак 48 одсто, а њих је било око 79.000 у првих десет месеци ове године.

Активност је смањена на западномедитеранској рути, као и на рути из Белорусије и Украјине. Пољска, Литванија и Летонија изградиле су ограде дуж својих граница са Белорусијом како би спречили мигранте да илегално пређу границу.

Фронтекс је објавио да се повећање прелазака западнобалканском рутом "може приписати поновним покушајима прелазака границе од стране миграната који су већ присутни" у тој области, али и људи који "злоупотребљавају безвизни тежим у региону".

Речено је да неки мигранти долазе авионом у Београд без виза, а онда се упућују ка границама како би илегално ушли у Европску унију. Као одговор на ту појаву Фронтекс је послао додатних 500 службеника у регион Западног Балкана.

Србија се крајем октобра најавила да ће ускладити своју визну политику са Европском унијом. Београд је већ раскинуо безвизни режим са Тунисом и Бурундијем.

Укупно 2.300 службеника Фронтекса учествује у различитим операцијама на спољним границама ЕУ, речено је из ове агенције.

image