Спорт

Пешић: Сјајно је кад играчи желе да играју за репрезентацију

Селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић, након победе над селекцијом Турске у квалификацијама за Светско првенство, изјавио је да је презадовољан односом његових изабраника према националном дресу, као и пружаном партијом у битном мечу.

Србија је у веома неизвесном мечу, уписала битну победу над Турском, резултатом 77:76.

"Била је ово једна тешка утакмица. За њих је ово била одлучујућа и морали су да победе. Након нашег тријумфа у Истанбулу, па онда и у Београду, у предности смо. Није било поштеде. Имали смо их да победимо и то смо урадили. Група је заиста фантастична. Имамо репрезентативце који су се ослободили. Сви који су играли били су мотивисани и сјајно је када играчи желе да играју за национални тим", рекао је Пешић на конференцији за медије након меча.

У пар наврата, након појединих судијских одлука, селектори Србије и Турске дошли су у вербални сукоб током меча.

"Не бих о Атаману превише говорио, то је саставни део меча. Да је победио не би био разочаран", рекао је селектор кошаркаша Србије.

Србија је победом направила крупан корак ка пласману на Мундобаскет који се игра наредне године у Јапану, Индонезији и на Филипинима.

Пешић је истакао и значај одличне подршке са трибина.

"Овде у дворани Александар Николић је познато када играју вечити да је сјајна атмосфера, попут ове. Навијачи су нас сјајно дочекали, дали нам ветар у леђа. Сећате се када смо играли против Летоније, па је било свега неколико стотина гледалаца. Тада су се неки играчи питали 'за кога ми играмо'. Сада су навијачи препознали моменат када нам је подршка потребна. Хвала им, ово је заједничка победа", додао је Пешић.

Турска је имала напад за победу, али су "орлови" на одличан начин зауставили најбољег стрелца противничке екипе, Скотија Вилбекина.

"Баш сам Тарлаћу рекао, нисам знао да ли да правимо фаул, па да имамо последњи напад. На терену смо имали ниску петорку. Вратио сам Митровића како би могао да преузме. Увек постоји неки ризик и без ризика нема успеха. На терену смо имали најбоље одбрамбене играче. Видели сте када смо преузели са Лучићем и то је била фантастична одбрана."

Селектор Пешић издвојио је партију Душана Ристића, који је постигао изузетно битне тројке на утакмици. 

"Данас сви знају све, тако да нема много тајни када је скаутинг у питању, Ристић је пре доласка у репрезентацију убацио у Ендеса лиги 23 поена. Играње у Шпанији му прија и радујемо се када је ту. Иако је центар, врло је интелигентан јер зна да сакрије недостатке, а да покаже врлине", закључио је Пешић.

image