Свет

Самит Г20: Кина против искључења Русије

Не сме се дозволити да свет западне у још један хладни рат, поручио председник Индонезије
Самит Г20: Кина против искључења Русијеwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Sean Kilpatrick

Светски лидери састају се данас и сутра на годишњем самиту Г20 на Балију у Индонезији, а главни циљ састанка је опоравак светске привреде.

У уводном обраћању, индонежански председник Џоко Видодо поручио је да су неопходни јединство и конкретна акција којима би се постигло побољшање светске економске ситуације, упркос дубоким расколима који постоје међу државама због сукоба у Украјини.

"Немамо друге опције, потребна је сарадња да би се спасио свет. Г20 мора да буде катализатор инклузивног економског опоравка. Не треба да делимо свет на блокове. Не смемо дозволити да свет западне у још један хладни рат", навео је Видодо.

Индијски премијер Нарендра Моди рекао је да су глобални ланци снабдевања урушени због проблема изазваних климатским променама, пандемијом и ратом у Украјини. Он је позвао лидере Групе 20 на дипломатско решавање сукоба и указао на улогу Г20 у стварању "новог светског поретка".

"Током прошлог века, Други светски рат је изазвао хаос у свету. Након тога тадашње вође су се озбиљно потрудиле да крену путем мира. Сада је ред на нас", нагласио је Моди.

Кинески министар спољних послова Ванг Ји осврнуо се на позив Украјине да се Русија искључи из Г20, рекавши да се Пекинг противи таквим акцијама. Он је изјавио да Кина подржава улогу Русије у оквиру Г20 и других међународних организација.

"Нико не може да одузме право Русији да учествује у мултилатералним форматима", поручио је кинески министар.

"Веома нам је драго што Ви лично учествујете на самиту Г20, што представљате Русију на самиту, то је веома важна мисија. Подржавамо достојну улогу Русије у оквиру Г20 и других међународних платформи и сматрамо да нико нема права да одузме Русији рационално право да учествује у оквиру мултилатералних формата“, рекао је Ван Ји приликом сусрета са руским колегом Сергејем Лавровом на маргинама самита Г20..

Кинески министар је додао да намерава да разговара са Лавровом о "питањима од заједничког интереса, као и о сарадњи у циљу одржавања стабилне динамике у билатералним односима".

Шеф руске дипломатије је, са своје стране, рекао да Москва поздравља поновни избор Си Ђинпинга за генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије Кине, те да рачуна на развој сарадње са Кином.

Премијер Индије је поручио да се не смеју заговарати никаква ограничења у снабдевању енергентима, те да треба да се обезбеди стабилност на енергетском тржишту. 

Окупљенима се путем видео-линка обратио и председник Украјине Владимир Зеленски који је највеће економије света позвао да појачају своје лидерство и зауставе рат у његовој земљи у складу са мировним планом који је предложио

"Нећемо чекати Русију да ојача своје снаге. Уверен сам да је сада тренутак када рат мора и може да се заустави", поручио је Зеленски.

Извршна директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева рекла је да лидери Г20 не смеју да дозволе трговинском протекционизму да се укорени и упозорила да би расцеп светске економије на геополитичке блокове знатно нашкодио глобалном расту.

Она је навела да се 345 милиона људи у свету суочава са недостатком хране који је последица руско-украјинског рата, високе инфлације и климатских катастрофа. Георгијева је додала да земље Г20 треба да "дозволе трговини да ради свој посао".

"Уклањање баријера, посебно за храну и ђубриво, може у великој мери да смањи патњу стотина милиона људи. Не смемо дозволити да протекционизам пусти корене и да се свет поцепа на засебне блокове", рекла је директорка ММФ-а.

Иначе, на данашњем самиту се разматра усвајање декларације у којој се оштро осуђује рат у Украјини и посебно наглашава да сукоб погоршава нестабилност светске економије, јавља Ројтерс. Међутим, у нацрту декларације наводи се да је било другачијих ставова и различитих оцена ситуације и санкција.

Група 20 је скуп најјачих економија света које се на годишњем нивоу састају да разговарају о плановима за глобалну економију. 

Оне чине 85 одсто светске економске производње и 75 одсто светске трговине, а у њима живе две трећине светског становништва.

image