Србија и Балкан

Званичник Украјине позива на цензуру РТ-а у Србији

Европска федерација новинара раније је упозорила да забрана руских медија представља потпуни раскид са демократским начелима
Званичник Украјине позива на цензуру РТ-а у СрбијиGetty © Misha Friedman / Stringer

Портпарол украјинског министарства спољних послова Олег Николенко позвао је званични Београд да не дозволи емитовање РТ-а у Србији.

Он је на Фејсбуку истакао да је реч о "пропагандном" каналу који "константно оправдава агресију против Украјине".

"РТ нема ништа заједничко са слободом говора и новинарством. Пропаганда и дезинформације које овај канал шири неће користити српском друштву", нагласио је порпарол украјинског министарства.

Иначе, Николенко није једини који позива на цензуру РТ-а у Србији и пре него што је телевизија почела са радом. Пре њега, то је учинио и известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик који је поручио да "озбиљан кандидат" за чланство у ЕУ не би смео да емитује проруске медије.

У јулу, Европски парламент је усвојио резолуцију којом су српске власти позване да се хитно ускладе са санкцијама ЕУ против Русије које укључују и предузимање мера да се РТ и "Спутњик Србија" спрече да "шире лажне вести и дезинформације".

Подсетимо, када су саопштене санкције против руских медија у Европи, Европска федерација новинара (ЕФЈ) упозорила да је грешка борити се цензуром против дезинформација.

"Верујемо да ЕУ нема право да даје или повлачи дозволе за емитовање", рекао је тада генерални секретар ЕФЈ Рикардо Гутјерез.

Он је додао да је одлука ЕУ о забрани руских медија потпуни раскид са демократским начелима и упозорио да први пут у модерној историји, заподноевропске владе забрањују медије. 

"Овај вид цензуре може имати контрапродуктиван ефекат на грађане који прате забрањене медије. По нашем мишљењу, увек је боље супротставити се дезинформацијама пропагандних или наводно пропагандних медија откривањем њихових грешака или лошег новинарства, указивањем на недостатак њихове финансијске или оперативне независности, истицањем њихове лојалности владиним интереса и занемаривања јавног интереса", закључио је председник ЕФЈ.

image