Магазин

Зашто је важна ХПВ вакцина

"Србија је међу водећим земљама у свету по учесталости карцинома грлића материце. У дану, око 2 жене у Србији изгубе живот од ове болести, остале оболеле пролазе кроз тежак процес лечења", написала је професорка Ана Банко на свом Твитер налогу.
Зашто је важна ХПВ вакцина© pixabay/terimakasih0

Од априла ове године, доступна је бесплатна вакцина против ХПВ вируса и у нашој земљи па ће од сада и деца у Србији бити у прилици да, као и њихови вршњаци у региону буду заштићени од болести које изазива тај вирус.

Данашње генерације деце у Србији, ступају у прве сексуалне односе у периоду између 15 и 18 година, како су показали резултати истраживања "Кровне организације младих Србије". Већина њих ће савете и искуства пронаћи на друштвеним мрежама, а не у разговору са својим родитељима, а још ређе лекарима. "ХПВ вирус нема симптома, па особа не можете знати да га има, али га може сексуалним контактом пренети на друге", додала је на свом твитер налогу професорка Ана Банко, клинички вирусолог. Збот тога је важно говорити са тинејџерима о могућим проблемима које овај вирус носи. 

ХПВ вирус једнако преносе и мушкарци и жене а "презерватив не спречава пренос ХПВ вируса, јер је овај вирус изузетно распрострањен и скоро га је немогуће избећи током сексуално активног живота", написала је професорка Банко, наводећи да вакцина постоји преко 15 година и да је једна од најбезбеднијих.  

До данас је откривено око 200 типова овог вируса, од којих већина доводи до инфекције коже и гениталних брадавица, а око 40 може довести до рака. Познато је да се хумани папилома вирус преноси било којим контактом кожа на кожу у гениталној регији, а у неком периоду свог живота чак 8 од 10 сексуално активних особа има инфекцију овим вирусом.

Препорука је да се вакцина даје пре првог сексуалног контакта, јер је у том случају ефикасност чак деведесет процената. Идеално је да превенција вакцином крене од 9. године, а најбољи је имуни одговор деце до седмог разреда основне школе, када ће имати одговарајући ниво антитела, па тиме бити заштићени од вируса.

Превентивна вакцина, према речима државног секретара Министарства просвете Ивице Радовиће, ствара бољи имунитет који ће се супротставити инфекцији која настаје у каснијим годинама. Реч је о деветовалентној вакцини која је златни стандард према препоруци струке, објаснио је Радовић, а такође је, према оцени Светске здравствене организације, једна од најбезбеднијих. Ова вакцина не садржи вирус, већ само његов протеин (нема могућност инфекције), а за непуне две деценије није забележен безбедоносни аларм, па је једна од најбезбеднијих.

Како би се видео њен ефекат у једној земљи, потребно је да прође макар 10 година. Светска здравствена организације је ХПВ вакцину сврстала на листу основних вакцина због безбедности и ефикасности и препоручила да буде обавезна вакцина у свим земљама. Земље са високим обухватом вакцинисаних су близу елиминације карцинома грлића материце. 

image