Свет

Масовни напади на украјински енергетски систем

Широм Украјине одјекнуле експлозије, Кијев и Лавов без струје
Масовни напади на украјински енергетски системGetty © Ed Ram / Stringer

Русија је гађала енергетску инфраструктуру Укрјине у "масовном" ракетном нападу, саопштио је Кијев. Напад је уследио мање од дан након што је украјински председник Владимир Зеленски поставио услове за мировне преговоре са Русијом које је Москва назвала "нереалним и неадекватним".

Руске снаге су "извршиле 85 ракетних удара на Украјину“, рекао је Зеленски у хитном обраћању нацији. Његова канцеларија назвала је ситуацију после напада "критичном", додајући да је већина напада усмерена на објекте у центру и северу Украјине.

Локалне власти наводе да је половина становника Кијева и до 80 одсто житеља Лавова остало без струје.

Ситуација у Кијеву је посебно тешка, рекао је Кирил Тимошенко из кабинета Зеленског. Украјински електродистрибутери прибегли су хитном искључењу струје како би избегли кварове енергетског система, додао је он.

"У Кијеву су се чули звуци експлозија. У граду и региону постоји ваздушни напад", написала је публикација "Суспиљни новини" на Телеграм каналу.

Након пријава експлозија, локалне власти су почеле да пријављују експлозије у другим градовима - Лавову, Ривнеу, Харкову, Житомиру, Ивано-Франковску и Сумској области, преносе "РИА Новости".

Пријављени су и проблеми са напајањем. Харковски метро је престао да ради. Житомир је потпуно без струје.

У украјинској престоници уведена су ванредна искључења струје.

"Распореди искључења у случају нужде који су објављени раније више не важе", наводи се у саопштењу енергетске компаније "Кијевске електричне мреже".

Раније је широм Украјине објављена ваздушна узбуна.

Најмање једна особа је погинула у нападу у Кијеву када је ракета коју су оборили украјински ПВО системи пала на стамбену зграду у престоници, потврдиле су локалне службе за ванредне ситуације. Портпарол украјинског ратног ваздухопловства рекао је да је на Украјину лансирано укупно 100 крстарећих ракета.

Зеленски је упозорио да би могли да уследе даљи напади и позвао људе да остану у склоништима.

Украјински министар енергетике Герман Галушенко назвао је ракетни напад "најмасовније гранатирање енергетског система од почетка рата". 

Москва до сада није коментарисала развој догађаја.

image