Свет

Маск отпустио главног лобисту "Твитера" у Бриселу

Стивен Тарнер нашао се међу хиљадама радника који су отпуштени услед Маскових реформи компаније
Маск отпустио главног лобисту "Твитера" у Бриселуwww.globallookpress.com © Onur Dogman/Keystone Press Agency

"Твитеров" директор за јавну политику ЕУ Стивен Тарнер нашао се међу бројним радницима који су отпуштени након што је милијардер Илон Маск купио ту компанију.

"Званично сам отпуштен са Твитера након шест година рада на тој платформи. Од отварања канцеларије у Бриселу до састављања изврсног тима радника, моје радно искуство било је невероватно," написао је Тарнер на Твитеру.

Од шесторо запослених који су чинили "Твитеров" тим за јавну политику ЕУ у Бриселу, посао је задржало двоје, указује неименовани извор за "Политико". 

Тарнер је заступао интересе "Твитера" у Бриселу када је ЕУ настојала да уведе серију строгих закона у вези са слободом медија, онлајн рекламама, и другим питањима, додаје тај медиј. 

Отпуштања, која је Маск најавио по преузимању власништва над популарном друштвеном мрежом, већ су погодила 50 одсто радне снаге компаније "Твитер".

Према бројним твитовима запослених на платформи друштвених медија, отпуштања су првенствено утицала на секторе комуникације, етичке тимове за људска права и машинско учење, као и на нека одељења за производе и инжењеринг.

Високи комесар УН-а за људска права Фолкер Турк изјавио је почетком месеца да извјештаји о томе како су скоро сви стручњаци за људска права и етику у "Твитеру" отпуштени "нису охрабрујући почетак" Маскове ере на "Твитеру".

Под Масковим вођством људска права би требала играти централну улогу у компанији, упозорио је аустријски дипломата УН-а.

Турк је такође изјавио да слобода говора не оправдава мржњу која може резултовати дискриминацијом и насиљем, као ни "ширење штетних дезинформација", наводећи разне тврдње о вакцинама против ковида 19 које су се претходно шириле друштвеним мрежама.

ЕУ претходно упозорила Маска

Европски комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон Маску упутио сличан твит након што је технолошки могул преузео власништво над "Твитером". На Масков твит "Птица је ослобођена", Бретон је одговорио да ће "у Европи птичица летети према нашим правилима."

Бретон је такође поделио снимак у којем разговара са Маском о новом Акту о дигиталним услугама ЕУ, и где Маск изјављује да је правни документ ЕУ "у складу са мојим ставовима."

Акт о дигиталним услугама ЕУ подразумева да технолошке компаније уведу нову политику и протоколе у вези са отклањањем садржаја означеног као говор мржње, терористичку пропаганду, али и други садржај који се у земљама ЕУ сматра нелегалним, пренео је "Њујорк тајмс" у априлу.

image