Србија и Балкан

Боцан-Харченко о захтевима ЕУ да се цензурише РТ Балкан: Вековима гуше слободу говора

Амбасадор Руске Федерације оценио је да званичнике ЕУ очигледно не занима то што грађани Србије желе да се информишу на РТ-у
Боцан-Харченко о захтевима ЕУ да се цензурише РТ Балкан: Вековима гуше слободу говора© https://serbia.mid.ru/

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко скренуо је пажњу на лицемерје ЕУ коментаришући изјаву посланика Европског парламента и известиоца за Србију Владимира Билчика који је позвао Србију да цензурише РТ Балкан.

"Представници Европске уније су још једном – сада преко посланика Европског парламента Владимира Билчика – цинично бацили у заборав општеевропске вредности, које они наводно толико чувају. Поменути Билчик, не бирајући речи, фактички је затражио од Србије да забрани рад РТ у земљи", написао је Боцан-Харченко на свом налогу на друштвеној мрежи Твитер.

Он је истакао да званичнике ЕУ очигледно не занима то што грађани Србије желе да се информишу на РТ-у.

"О каквој слободи изражавања можете причати у Европи када се од Београда захтева да одустане од тог основног демократског принципа у име успешног напредовања српског народа ка 'светлој будућности' у Европској унији? При томе Билчика, као и, додуше, било кога у европским институцијама, не брине мишљење већине држављана Србије, који желе да се информишу на RT", поручио је руски амбасадор.

Гушење слободе изражавања, уз позив на борбу против "пропаганде", како наводи, у Европи се спроводи вековима.

"Уз то, Билчикова теза 'да се не дозволи стварање центра Кремља за дезинформацију' није нова: у Европи слободу изражавања вековима гуше, позивајући се на борбу против тобожње пропаганде и 'вербалне прљавштине'", закључио је амбасадор Русије у Србији.

image