Свет

Кирби: Амерички и руски шпијуни у Анкари одржавали комуникацију двеју сила

САД потврдиле да је у Анкари организован састанак руских и америчких обавештајаца
Кирби: Амерички и руски шпијуни у Анкари одржавали комуникацију двеју силаwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Недавни ненајављени састанак највиших руских и америчких шпијуна у Анкари имао је за циљ одржавање дијалога између двеју сила, рекао је портпарол америчког Савета за националну безбедност Џон Кирби.

У разговору за Блоомберг, Кирби је замољен да прокоментарише разговоре у главном граду Турске, у којима су учествовали Сергеј Наришкин, директор руске спољне обавештајне службе (СВР), и директор ЦИА Бил Бернс.

"Овде се заправо радило о одржавању отвореног канала комуникације са Русијом о питањима која утичу на будућност наше безбедности", рекао је Кирби и додао да је Бернсов састанак са Наришкином био "у вези са рутинским каналима комуникације" које Вашингтон има са Москвом на разним нивоима.

Кирби је напоменуо да су протеклих недеља амерички секретар за одбрану Лојд Остин и нагечник Генералштаба Марк Мили разговарали са својим руским колегама. Чинећи то, САД "воде рачуна да... не буде неких погрешних прорачуна", рекао је он.

Истовремено, Кирби није рекао да ли су стране разговарале о америчким држављанима који се тренутно налазе у руском притвору, напомињући да он није био присутан на састанку. "Главна сврха је била да се разговара о питањима стратешке стабилности“, рекао је он.

Претходно је Бела кућа саопштила да преговори у Анкари немају никакве везе са сукобом у Украјини и да се врте око нуклеарног оружја и америчких држављана затворених у Русији. У међувремену, Москва је потврдила да је до разговора заиста дошло, али је одбила да пружи више детаља.

Раније овог месеца, "Волстрит џорнал" је известио да је амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан тајно преговарао са највишим руским званичницима како би смањио шансе за шири сукоб око Украјине. У то време, секретар за штампу Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија нема ништа да каже о извештају, додајући да "англосаксонске новине објављују много лажних прича".

image