Свет

Русија негира да су њене ракете експлодирале у Пољској: То је намерна провокација

Најмање две особе су погинуле у експлозији у Пољској коју су наводно изазвали залутали пројектили
Русија негира да су њене ракете експлодирале у Пољској: То је намерна провокацијаNone © Twitter/@wolski_jaros

Пољски премијер Матеуш Моравјецки сазвао је хитан састанак владиног одбора за националну безбедност и одбрану због извештаја о смртоносној експлозији на граници земље са Украјином.

Пољска је наводно подигла борбене авионе након извештаја да су две особе погинуле у "експлозији" наводно изазваној ракетним ударом. Пољска војска и тужиоци стигли су на место експлозије, јавља "Вишеград 24".

Русија није извршила никакве ударе на циљеве у близини пољско-украјинске границе, саопштило је вечерас Министарство одбране у Москви, након извештаја о наводним "руским" пројектилима који су погодили село близу границе.

Министарство је саопштило да су извештаји о наводном паду "руских" ракета на пољску територију "намерна провокација у циљу ескалације" сукоба.

Фрагменти ракета, чије фотографије су пољски медији објавили, "немају никакве везе са руским оружјем", наводи министарство и додаје да Русија није вршила никакве ударе на подручје дуж границе Украјине са Пољском.

Раније су пољски медији јавили да су "експлозије" потресле град Пшеводов, који се налази у области Лублина, недалеко од границе са Украјином. Експлозија је, како се извештава, погодила сушару за жито, при чему су погинуле најмање две особе, јавили су локални медији.

"Тренутно нису познати разлози овог инцидента", рекао је за Радио Лублин портпарол локалне ватрогасне службе, капетан Марцин Лебједович. Он је потврдио да је било жртава и рекао да је његова служба примила "дојаву о експлозији".

Портпарол пољске владе Пјотр Милер је позвао медије и јавност да "не објављују непотврђене информације".

Асошијејтед прес преноси, позивајући се на вишег америчког обавештајног званичника, да су руски пројектили прешли у Пољску и убили две особе. Милер није коментарисао извештаје, само је инцидент назвао "кризном ситуацијом".

Кијев није коментарисао извештаје. Пентагон је, са друге стране, саопштио да не може да потврди извештаје да су руски пројектили прешли у Пољску близу границе са Украјином.

"Свесни смо извештаја у којима се наводи да су две руске ракете погодиле локацију унутар Пољске близу границе са Украјином. Могу вам рећи да тренутно немамо никакве информације које би потврдиле те извештаје и да то даље испитујемо", рекао је портпарол Пентагона, генерал Патрик Рајдер.

У међувремену, руски Телеграм канал "Меш" објавио је фотографију на којој се наводно види део ракете совјетског противваздушног система С-300 који користи Украјина.

Инцидент се догодио у јеку великих ваздушних напада руске војске на Украјину. Украјински министар енергетике Герман Галушенко назвао је то "најмасовнијим гранатирањем (украјинског) енергетског система од почетка рата". Председник Владимир Зеленски је раније рекао да је на Украјину током дана испаљено најмање 85 ракета.

image