Свет

"Ханделсблат": Русија није изолована на Г20

Гласање указује да у Г20 постоје земље које не осуђују "руску аресију на Украјину", наводи немачки лист
"Ханделсблат": Русија није изолована на Г20www.globallookpress.com © © Christoph Soeder

Канцелар Немачке Олаф Шолц је на самиту Г20 оставио отвореним питање колико је чланица групе држава осудило "агресорски рат Русије против Украјине." Политичар из редова социјалдемократа признао је у уторак новинарима у Индонезији да "овде, наравно, има и других ставова, али они нису урачунати".

Половина чланица Г20 није увела санкције Русији. Све ово указује да у Г20 постоје земље које "не осуђују руску аресију на Украјину", закључује немачки лист "Ханделсблат".

Нацрт завршне декларације, који су у уторак ујутро усагласили преговарачи 19 земаља Г20 и ЕУ, гласи: "Већина чланица оштро је осудила рат у Украјини и нагласила да он изазива огромну људску патњу." Шта тачно значи "већина", примећује "Ханделсблат", остаје отворено.

Завршна декларација Г20 задржала је првобитни нацрт текста који који се односи на "рат у Украјини", а не и на "рат Русије у Украјини." 

У заједничкој изјави Г20 помиње се резолуција УН с почетка марта којом се осуђује рат у Украјини. Четрдесет чланица УН приликом гласања било је против или уздржано и није изричито осудило рат. Осим Русије, ту су биле још три чланице Г20: Кина, Индија и Јужна Африка.

Шолц се осврнуо и на гласање у Г20, рекавши да постоји "одређена двосмисленост" међу земљама које су биле уздржане. Упркос њиховом гласању, устврдио је, многи су "дубоко у себи уверени да је реч о неправедном рату."

image