Свет

ФБИ: ТикТок је претња за националну безбедност САД

Неколико дана након најаве да ће ЕУ тужити Фејсбук због злоупотребе података корисника, из Америке оптужују кинески ТикТок
ФБИ: ТикТок је претња за националну безбедност САДwww.globallookpress.com © Mateusz Slodkowski/Keystone Press Agency

Кинеска друштвена мрежа ТикТок представља претњу за националну безбедност САД, рекао је директор ФБИ Крис Реј, и додао да би Влада Кине могла да искористи ову апликацију како би утицала на ставове корисника и контролисала њихове уређаје.

Полемика око злоупотребе података корисника друштвених мрежа оживљена је након што је недавно најављено да ће ЕУ овим поводом тужити америчку компанију "Фејсбук".

"Кинеска влада би могла да користи ТикТок за прикупљање података о милионима корисника, или да контролише алгоритам препорука зарад вршења политичког утицаја", рекао је Крис Реј додајући да кинеске компаније "раде шта год кинеска влада жели" и да је то "само по себи довољно да амерички Федерални истражни биро буде изузетно забринут".

Пекинг би популарну апликацију у власништву "БајтДенса" могао да користи и за "контролу софтвера на милионима уређаја чиме би их технички компромитовао", рекао је директор ФБИ.

Комитет америчке владе за страна улагања у САД (ЦФИУС) наредио је 2020. године компанији "БајтДенс" да прода ТикТок због страха да би подаци америчких корисника могли да буду прослеђени Влади Кине.

Извршна директорка ТикТока Ванеса Папас рекла је у септембру америчком Конгресу да ТикТок "напредује ка коначном споразуму са Владом САД о даљем чувању корисничких података у тој држави и потпуном осигуравању интереса америчке националне безбедности".

Како преноси Ројтерс, портпарол ТикТока је поводом ових навода рекао: "Као што је прецизирао директор Реј, допринос ФБИ се разматра у светлу наших текућих преговора са владом САД. Иако не можемо да коментаришемо специфичности тих поверљивих разговора, уверени смо да смо на путу да у потпуности задовољимо све разумне бриге за националну безбедност САД."

Подсећамо, бивши председник Америке Доналд Трамп је 2020. године покушао да забрани преузимање и коришћење апликације ТикТок у Сједињеним Америчким Државама, али због бројних правних препрека и спорова до ове забране никада није дошло.

Актуелни председник САД Џозеф Бајден је у јуну 2021. повукао Трампове извршне наредбе којима се забрањује преузимање и коришћење популарне апликације, при чему је наложио Министарству трговине Америке да ревидира наводне безбедносне претње које представља апликација .

ТикТок свакодневно користи више од 80 милиона Американаца.

Европу брине Америка

И Европа страхује од прикупљања и злоупотребе података корисника друштвених мрежа, али оних од стране Америке.

Европски суд правде је у јулу 2020. године пресудио да стандард за пренос података између ЕУ и САД не штити приватност европских грађана на адекватан начин.

Највиши правни орган ЕУ је ограничио начин на који америчке фирме могу да шаљу податке о европским корисницима у САД након што је утврђено да европски грађани, укључујући и Србију, немају ефикасан начин да се одбране од надзора америчке владе, те да агенције САД у било ком тренутку могу да затраже од, на пример, Фејсбука и Гугла да предају податке европских корисника.

"Мета" је након овога објавила да ће у потпуности повући Инстаграм и Фејсбук из Европе ако више не буде у могућности да дели податке о европским корисницима.

Из "Мете" су тада додали да ове одлуке ЕУ онемогућују пословање Инстаграма и Фејсбука у Европи и да ће оне негативно утицати на њихово пословање и резултате.

Ројтерс је 9. новембра најавио да Европска комисија припрема тужбу против компаније Фејсбук због злоупотребе података о корисницима.  

image