Русија

Министарство одбране Русије: Украјински С-300 пао у Пољској

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је Зеленски стављен на чело банде у Украјини да ради прљав посао
Министарство одбране Русије: Украјински С-300 пао у ПољскојNone © AP Photo/Evgeniy Maloletka

Министарство одбране Русије огласило се поводом пројектилa који је погодио територију Пољске и саопштило да су остаци идентификовани као елементи украјинског ракетног система С-300, преносе "РИА Новости".

"Делове ракете, који су пронађени у насељеном месту Пшеводов, а који су приказани на фотографијама објављеним у Пољској 15. новембра, руски стручњаци војног комплекса недвосмислено су идентификовали као елементе противавионске ракете система С-300 Ратног ваздухопловства Украјине", наводи руско Министарство одбране.

Истичу да "изјаве различитих украјинских извора и страних званичника да су у насељу Пшеводов наводно пале 'руске ракете' представљају намерну провокацију с циљем ескалације ситуације".

"Наглашавамо да су високо прецизним нападима гађани само циљеви на територији Украјине и то на удаљености од најмање 35 километара од украјинско-пољске границе", прецизира руска војска.

Портпаролка министарства спољних послова Русије Марија Захарова рекла је да је "Зеленски стављен на чело банде да обавља прљав посао".

"Зеленски седи у бункеру и не разуме зашто су чак и најозлоглашенији русофоби одбили да подрже његову верзију 'руског пројектила у Пољској'. Човек из бункера не може да схвати да је стављен на чело банде у Украјини да ради прљав посао, а не да диктира руководиоцима шта да раде", написала је Захарова на свом Телеграм каналу.

Бајден информисао НАТО и Г7: Експлозију у Пољској изазвала украјинска ракета

Ројтерс је јавио да је председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден информисао чланице групе Г7 и НАТО-а да је експлозију у Пољској изазвала ракета противваздушне одбране Украјине.

"Бајден је информисао партнере из Г7 и НАТО-а да је експлозију у Пољској изазвала украјинска ракета противваздушне одбране", наводи агенција, позивајући се на неименовани извор у Алијанси.

Подсетимо, НАТО ће данас одржати хитан састанак због експлозија у источној Пољској близу границе са Украјином у којима су јуче погинуле две особе, рекла су два званичника НАТО-а и европски дипломата.

Састанком амбасадора НАТО у Бриселу председаваће генерални секретар Јенс Столтенберг који ће након тога одржати конференцију за новинаре, наводи се у саопштењу НАТО.

Пољска, која је чланица НАТО-а, саопштила је да је ракета убила двоје људи у селу које је удаљено око шест километара од границе са Украјином.

Председник те земље Анджеј Дуда рекао је да нема конкретних доказа о томе ко је испалио ракете.

image