Русија

Ердоган: Нема потребе да сукоб у Украјини претворимо у Трећи светски рат

Турски лидер је упозорио на велике последице по светску заједницу у случају међународне изолације Русије
Ердоган: Нема потребе да сукоб у Украјини претворимо у Трећи светски ратwww.globallookpress.com © © Christoph Soeder

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је у среду да неће бити победника у Украјини и да ће мир бити од користи свима. Председник Турске је обећао да ће наставити са настојањима да наговори Русију и Украјину да се врате преговорима.

"Пут ка миру је кроз дијалог. У рату нема победника, али миром сви побеђују", рекао је Ердоган на конференцији за новинаре на самиту Г20 на Балију.

"Наставићемо са напорима (да решимо кризу у Украјини). Имамо чврсту основу у односима са Русијом. С обзиром на наше напоре да вратимо Русију и Украјину за преговарачки сто, нема потребе да овај сукоб претварамо у Трећи светски рат", казао је турски председник.

Ердоган је такође упозорио на озбиљне последице по светску заједницу у случају међународне изолације Русије.

"Последицама неће бити граница" у случају да дође до потпуне изолације Русије, рекао је турски председник.

Турски лидер је, такође, напоменуо да прехрамбена и енергетска криза која је избила широм света због украјинског сукоба "утиче на све земље, а не само на појединачне регионе".

Ердоган је рекао и да ће, по повратку са самита Г20, телефоном разговарати са својим руским колегом Владимиром Путином, као и да очекује да ће уговор о житу, који истиче 19. новембра, бити продужен за још годину дана.

"Стално комуницирамо са Путином. Разговараћемо о питању снабдевања ђубривима и пољопривредним производима. Улажемо напоре да продужимо уговор о житу за годину дана и надамо се успеху", рекао је Ердоган.

Према речима шефа турске државе, око 11 милиона тона пољопривредних производа извезено је из украјинских лука у оквиру житног посла.

"Наставићемо своје напоре", рекао је Ердоган.

Турски лидер је такође напоменуо да прехрамбена и енергетска криза која је избила широм света због украјинског сукоба "утиче на све земље, а не на појединачне регионе" и додао да Турска чини све да превазиђе прехрамбену кризу.

У Истанбулу је 22. јула потписан пакет докумената, намењених решавању проблема снабдевања светских тржишта храном и ђубривом. Меморандум између Русије и УН предвиђа укључивање светских организација у укидање антируских ограничења која спречавају извоз пољопривредних производа и ђубрива. Други документ садржи механизам за извоз житарица из црноморских лука које контролише Кијев. Заједнички координациони центар који су основале Русија, Турска, Украјина и УН у Истанбулу прегледа бродове са житарицама како би се спречио шверц оружја и било какве провокације.

Русија је 29. октобра објавила да обуставља своје учешће у договору о житу након што су украјинске беспилотне летелице напале бродове и цивилна пловила укључена у обезбеђење житног коридора у Севастопољу. Међутим, Москва је 2. новембра ипак одлучила да настави учешће у споразуму, након што је Украјина, уз посредовање УН и Турске, писмено гарантовала да неће користити безбедносни коридор у Црном мору у војне сврхе.

image