Магазин

Облик женског тела се и даље третира као модни тренд

Мршава фигура се враћа на прво место као најпожељнији облик тела. Да ли је икада заиста нестала, или се само суптилно мењала кроз године? Женска грађа је увек била велики део моде, али то не оправдава недостижне стандарде који се постављају деценијама уназад.
Облик женског тела се и даље третира као модни трендGetty © M. McKeown

Повратак стила 90-их и раних 2000-их је са собом вратио и ''идеално'' тело ових периода. ''Хероин шик'' постаје естетика којој се многи враћају, било да су велики модни брендови, инфлуенсери или модни садржаји независних креатора. Тешко је одредити када је тачно дошло до ове промене и враћање мршавости у први план. Иако је модна индустрија у последњих неколико година отворила своја врата различитим формама тела, типично витки и високи модели су и даље најчешћи призор на пистама и у кампањама.

Слављење облина, које је почело са развијањем Инстаграма, служило је као контра напад на ''хероин шик''. Стандард лепоте који је на хиљаде довео до поремећаја у исхрани је коначно почео нестајати. Иако је деловало као да ће се притисак на жене смањити, резултат је био мењање једног екстрема за други.

Облине и вишак масе су постали пожељни - али само на одређеним местима. Докле год се одржава сексепилна фигура пешчаног сата, све је прихватљиво. Међутим, струк, руке и лице су и даље морали бити добро издефинисани. Већина жена овакве пропорције не може достигнути природним путем, чак ни вежбањем. Ово је довело до великог раста броја пластичних операција, нарочито последњих десет година. Изгладњивање се заменило повећањем груди и задњице. Познате личности попут Ники Минаж су отворено славиле овакве облике тела, чак и када саме нису досезале овај идеал без операција.

Такође, анализе су показале да је повећање задњице најсмртоноснији тип пластичне операције на свету. Чак ни опасност по живот коју ови захвати носе, или ризик да се добије анорексија и други поремећаји исхране, многе не спречавају у жељи да достигну наметнут стандард.

Најпопуларније глобалне трендсетерке нису могле да не подлегну оваквом изгледу, већ су новим захватима смањиле своје увећане облине, и нагло скинуле килограме у протеклих неколико месеци. Такође, модели попут Беле Хадид и глумице Ање Тејлор Џој постају нова инспирација за савремени идеал екстремно мршаве фигуре.

Многи исказују своје ставове о оваквим променама преко друштвених мрежа. Некима је крај тренда великих облина олакшавајућа околност, а неки сматрају да се друштво ''враћа уназад'' јер се напокон направио корак ка прихватању другачијих облина тела. Такође, постоји и фактор ексклузивитета - мењање тела операцијама није више намењено само за светске звезде. Ако скоро свако може да достигне стандард који познате личности постављају, они губе своју моћ над публиком.

Данас је највећи бунт волети своје тело. То значи прихватити га онаквим каквим јесте, али и бринути се о њему. Тренинг, добра исхрана и одмор могу бити пут до здравог односа са нашим телом, као и знак захвалности за све што оно чини за нас. Када ово постане свакодневни начин размишљања, не постоји ''тренд'' који нас може чинити несигурним у својој кожи. Све ово се може рећи и за стандарде постављене мушкарцима. Ипак смо сви део друштва које има могућност мењања, али и поптуног одбијања недостижних естетских идеала.

image