Србија и Балкан

Додик: Све институције БиХ заробљене су спиновањем које долази из Сарајева

Комшићу, каже Додик, не треба веровати ни када се заклиње
Додик: Све институције БиХ заробљене су спиновањем које долази из Сарајева© Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

"Све институције и читава БиХ заробљене су спиновањем које долази из политичког Сарајева, од њихових политичких представника. Могао сам то да видим и данас, на инаугурацији, када се заклињу у Устав и у Дејтонски споразум, а онда у свом инаугуралном говору говоре нешто сасвим супротно", почео је председник Републике Српске Милорад Додик на заједничкој конференцији после инаугурације Жељке Цвијановић у Председништву БиХ.

Додик је говорио, како је рекао, каквим спиновима се служи политичко Сарајево, а пре свега хрватски члан Председништва Жељко Комшић.

Он је истакао да у таквим поступцима предњачи хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић.

"Као што смо могли да видимо код господина Комшића, који је успео да превари интересе свога народа и представља неку имагинацију", навео је Додик и нагласио да је све што Комшић ради превара. 

Када је у питању конкретан пример "спиновања" Комшића, Додик је навео његове коментаре везано за НАТО у БиХ.

"Говорио је о свом раду у Председништву, покушавајући да задржи један спин, који не постоји, а то је НАТО. Босна и Херцегвина нема ниједну одлуку у којој се говори да је чланица НАТО-а, нити да ће то бити", објаснио је председник РС. 

Поручио је да је "све што је Жељко Комшић рекао у свом обраћању чиста лаж" и да је зато, како је навео, напустио конститутивну седницу Председништва БиХ док је он говорио.

Истакао је да је "Комшић преварама и лажима дошао до позиције у Председништву и по четврти пут отео Уставом дефинисано право хрватском народу да буде биран".

"Истим сплеткама користио се и ове четири године које смо обављали дужност колективног шефа, трудећи се да своје личне ставове представи као званични став Председништва. Све што је рекао о интеграцијама, сарадњи са НАТО-ом је измишљотина", навео је Додик.

Додик је честитао Жељки Цвијановић, како је рекао, на "скромној инаугурацији", а након тога се осврнуо на своја искуства везана за рад Председништва БиХ.

image