Свет

Ројтерс: Трамп је и даље Трамп и то би могло да га кошта на изборима 2024

Бивши председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп најавио је да ће се кандидовати на председничким изборима 2024. године. Са променом политичке климе, поставља се питање колико подршке "својих" ће добити.
Ројтерс: Трамп је и даље Трамп и то би могло да га кошта на изборима 2024www.globallookpress.com © IMAGO/Kyle Mazza

Док се поново кандидује за председника, Доналд Трамп је по свему судећи и даље исти Доналд Трамп – осион, раздражљив и усредсређен на свој политички положај. Оно што се променило је изборни пејзаж око њега.

Агенција Ројтерс наводи да су републиканци након половичног успеха на међуизборима, све више заинтересовани да гледају напред, а не назад и Трамп им више не делује као тако добар кандидат, као што је деловао пре годину дана.

Његови потенцијални ривали, посебно гувернер Флориде Рон ДеСантис, изазивају ентузијазам међу републиканским гласачима и, што је једнако важно, прикупљају новац од ентузијастичних донатора. ДеСантис је поразио свог демократског противника на изборима прошле недеље, док су многи кандидати које подржава Трамп изгубили.

У излазној анкети "Едисон рисерча" на дан избора на средини мандата, шест од 10 испитаника рекло је да има неповољно мишљење о бившем председнику.

Трамп се суочава са огромним изазовима на више фронтова: грађанским и кривичним истрагама и низом штетних открића у истрази Конгреса о његовим напорима да задржи власт упркос томе што је изгубио од Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020.

У августу је постао предмет федералне криминалне истраге о гомилама строго поверљивих докумената које је држао у својој кући на Флориди. Трамп је тврдио да је законито поседовао папире.

Више нема приступ својој главној комуникационој платформи и оружју – свом Твитер налогу, који је користио да мобилише присталице и ефикасно напада непријатеље. Нови власник "Твитера" Илон Маск је сугерисао да би могао да врати Трампу његов налог.

Упркос свему, Трамп ће на предизборе републиканаца 2024. изаћи и са неким јаким адутима. Он је и даље најдоминантнија снага у странци, има легије обожавалаца и изборио се са тешкоћама у прошлости. Такође, од прошлог месеца "седи" на неких 77 милиона долара, али ће му због изборних правила приступ том новцу бити отежан.

Поларизујућа фигура

Са 76 година, Трамп је такође дубоко поларизујућа личност која тестира стрпљење већег дела америчке јавности, пише Ројтерс. Пре седам година, када је покренуо своју успешну председничку кандидатуру, Трамп шоумен и Трамп могул били су познати бирачима, али ко је он као политичар било је отворено питање.

Сада се и то зна, а бирачи су због тога казнили његову странку, сугеришући да постоји горња граница Трамповог шарма.

У низу предизборних избора Републиканске странке ове године, Трамп је играо улогу "творца краљева", у великој мери успевши у својим напорима да донесе победу себи сличним кандидатима. Али општи избори су за њега били донекле катастрофа, пошто су кандидати за Сенат које је подржавао у критичним државама изгубили и коштали републиканце контроле овим телом.

"То су у суштини трећи избори заредом на којима нас је Доналд Трамп коштао трке, и то је као, три ударца, испали сте", рекао је Си-Ен-Ену гувернер Мериленда, републиканац Лери Хоган.

Што више то боље

Трамп је такође нераскидиво повезан са нападом његових присталица на Капитол 6. јануара 2021. када су покушали да спрече законодавце да потврде Бајденову победу. Трамп и даље тврди да су председнички избори 2020. покрадени, односно да је он покраден.

Саслушања у Конгресу о нападу подсетила су бираче да је Трамп био спреман да угрози безбедност свог лојалног потпредседника Мајка Пенса, који је тог дана био тамо, и да отпусти високе званичнике у Министарству правде како би наставио своје "неуставно настојање" да остане на власти, наводи агенција.

Трамп тражи беспоговорну номинацију Републиканске странке (ГОП), али ако се појаве противкандидати, он ће желети да их буде што више јер би у тако разводњеној арени морао да се појави јак, алтернативни кандидат који би га коштао номинације. Такав кандидат би могао да буде ДеСантис.

Да Трамп на ДеСантиса гледа као на претњу, видело се на Трамповим митинзима протеклих дана када се хвалио да ће га разбуцати на републиканским предизборима.

Трампизам без Трампа?

Поставља се и питање да ли је Трамповом десничарском покрету "Учинимо Америку поново великом" (Make America Great Again), који је прихватила већина ГОП-а, Трамп више потребан.

Нови талас кандидата држи се у много чему Трампове реторике, али није оптерећен његовим личним обавезама. Понекад су неки од њих имали и екстремније ставове од оних које је имао бивши председник.

Као гувернер Флориде, ДеСантис се борио против права на абортус, друштвених медија и учења о раси и роду у учионицама.

Неким републиканцима ДеСантис са својих 44 година више личи на будућност њихове странке него Трамп. У поређењу са ДеСантисом, Трамп им изгледа као рок бенд који је прошао врхунац популарности, задовољан да изнова и изнова свира своје највеће хитове.

Међу осталим потенцијалним кандидатима су две звезде у успону - бивша гувернерка Јужне Каролине и бивша амбасадорка Уједињених нација Ники Хејли и гувернерка Јужне Дакоте Кристи Ноем. У ту мешавину треба додати и Пенса и бившег државног секретара Мајка Помпеа, који би се можда више допао републиканцима који су оријентисани на естаблишмент него Трамп.

Трампова рана најава кандидатуре може се посматрати као покушај да се ови потенцијални ривали држе ван изборног бојног поља док он остаје на позицији релативне снаге. Ројтерс оцењује да би Трамп могао да успе да привуче републиканце иза своје треће председничке номинације.

Међутим, могуће је да ће ти ривали видети оштећеног кандидата и осетити крв у води, остављајући Трампу да одлучи колико жели да се бори за странку којом је некада несумњиво командовао.

image