Србија и Балкан

Макронова званичница: Француско-немачки предлог за Косово и Метохију је тајна

Нон-пејпер је нон-пејпер и његов садржај се не открива, рекла је Лоранс Бун
Макронова званичница: Француско-немачки предлог за Косово и Метохију је тајнаwww.globallookpress.com © Janine Schmitz/PHOTOTHEK

Државна секретарка за европска питања француске владе Лоранс Бун изјавила је у Скопљу да је француско-немачки предлог за Косово и Метохију нон-пејпер и да се зато не открива његов садржај.

"Нон-пејпер је нон-пејпер и његов садржај се не открива", рекла је кратко француска државна секретарка за Европу, на заједничкој конференцији за новинаре са премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским, преноси Н1.

Бун је тако одговорила новинару који је рекао да не пита шта пише у нон-пејперу, него да ли је он "заснован на политичкој одлуци о бомбардовању Југославије или на међународном праву".

Подсетимо, бриселски портал "Еурактив" је прошле недеље објавио документ за који тврди да је француско-немачки предлог за Косово и Метохију. Документ неодољиво подсећа на уговор две Немачке из 1972. године којим је створена основа за улазак Источне Немачке у Уједињене нације.

"Еурактив", који наводи да је документ добио од поузданог извора, пренео је девет тачака предлога за Београд и Приштину, од којих су већина копије са малим изменама, оних из документа потписаног пре пет деценија.

Вучић: За Србију неприхватљиво да Косово буде чланица УН

Председник Србије Александар Вучић раније је упозорио да овај "план предвиђа чланство Косова у УН, без противљења Србије".

Председник је у октобру рекао да је овакав став "неприхватљив" јер је у супротности са Уставом Србије, који експлицитно одбија признање Косова, иако би тај потез Србији омогућио бржи улазак у ЕУ и значајне економске користи.

"За Србију је и због Устава, али не само због Устава неприхватљиво да Косово буде чланица УН и то ће носити своје последице", поручио је Вучић.

image