Србија и Балкан

Србија први бедем одбране ЕУ од илегалних миграната

Прве мере да се заустави "азилантски туризам" покренуте су већ после првог трилатералног састанка између Аустрије, Мађарске и Србије, рекао је аустријски канцелар Карл Нехамер
Србија први бедем одбране ЕУ од илегалних миграната© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Аустријски канцелар Карл Нехамер рекао је да се на граници Србије и Мађарске видело да постоје мигранти који су спремни да употребе оружје против полицајаца и да их повреде у покушају насилног преласка границе, као и да су сличне сцене виђене и на другим границама, пре свега између Турске и Грчке, Пољске и Белорусије.

"То је нешто што је апсолутно неприхватљиво и мора се послати јасан сигнал да за мигранте који су насилни овде нема места. Уколико су ухапшени, морају што пре да се врате у земље порекла", рекао је Нехамер на конференцији за новинаре после другог трилатералног Самита Мађарске, Србије и Аустрије о спречавању илегалних миграција.

Он је истакао и да ће три земље, кроз непосредну сарадњу у спречавању илегалних миграција, остварити циљ да се мигранти којима није дозвољен останак врате у земље порекла.

"Морамо да будемо бржи у томе у ЕУ и то ће нас коштати. Али је боље да се у земље порекла инвестира новац и то трајно. Да се инвестира у земље одакле ти људи долазе и то пре него што дођу на наше границе, уђу у наш систем социјалне заштите и ту постану оптерећење за наше друштво", нагласио је Нехамер.

Премијер Мађарске Виктор Орбан истакао је да је поштовање закона једини начин за борбу против илегалне миграције.

"Мигранти се труде да илегално пређу границу и не можемо да их дочекамо са плишаним медама и цвећем на граници. Ми смо озбиљне земље које имају своја правила и законе, а верујем да то зна цео свет, и све ћемо учинити да те законе испоштујемо. То је једини начин борбе против миграције", поручио је Орбан.

Канцелар Аустрије Карл Нехамер такође се захвалио председнику Србије Александру Вучићу на сарадњи пуној поверења, која је, како он каже "неопходна".

Он је додао да азилантски туризам (из Индије, Туниса...) мора да буде окончан, и захвалио се председнику Србије што је бриге Аустрије "озбиљно схватио и што није Аустрију оставио на цедилу". 

У Србију мигранти углавном стижу из Северне Македоније и Бугарске, истакао је Вучић и додао да ће се због тога ангажовати већи број полицајаца на граници са Северном Македонијом, као и додатна опрема. 

"Овим штитимо и Европу и нашу земљу", поручио је председник Србије и додао да ће Србија остати солидарна према мигрантима.

Када је у питању реадмисија, трошкови ће бити подељени између Србије, Мађарске и Аустрије.

image