Русија

Москва изнела услове за продужење споразума о житу

Испоруке морају да оду у руке сиромашних земаља, а не богатих западних држава, поручено је из Москве
Москва изнела услове за продужење споразума о житуwww.globallookpress.com © inspection in Istanbul Depo Photos/Keystone Press Agency

Русија ће подржати продужење споразума о транспорту житарица из Украјине, али само уз стриктно поштовање договора коме су посредовале Уједињене нације, рекао је за РТ руски министар финансија Антон Силуанов.

Силуанов је на маргинама самит Г20 у Индонезији рекао да ће Русија пристати да обнови уговор, који истиче 19. новембра, под условом да буде загарантована испорука жита најсиромашнијим земљама, како је и предвиђено споразумом.

"Залажемо се за продужење споразума о житу, али инсистирамо да жито које се испоручује иде у земље којима је најпотребније, а не у западне земље, не у Европу, као што се сада дешава", рекао је Силуанов.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је раније да је Москва наставила са испоруком житарица у афричке и азијске земље, упркос западним препрекама које су се косиле са договором. Лавров је рекао и да је укупно испоручено 10,5 милиона тона житарица, углавном пшенице, од чега 60 одсто иде у Азију, а око 40 одсто у Африку.

Председник Владимир Путин истакао је у септембру да се већина украјинског жита намењеног сиромашнијим нацијама извози на Запад, а не у изгладнеле афричке земље.

Споразум о испорукама жита, договорен уз посредовање УН и Турске, потписан је у јулу. Циљ споразума био је да помогне да се поново покрене пољопривредни извоз преко Црног мора из Русије и Украјине, водећих светских извозника житарица, али је заустављен због сукоба између две државе.

Москва је испунила све услове за испловљавање бродова који превозе украјинско жито из лука у Црном мору, али се месецима жалила да обећање УН да ће уклонити препреке које блокирају руски извоз хране и ђубрива, које су створене западним санкцијама, није било испуњено.

image