Економија

Британска економија још испашта због брегзита

Напуштање ЕУ имаће дугорочне лоше ефекте, тврди Банка Енглеске
Британска економија још испашта због брегзитаwww.globallookpress.com © © Teresa Nunes

Брегзит и даље негативно утиче на британску спољну трговину и приходе, чиме погоршава економску кризу у Уједињеном Краљевству, изјавили су представници Банке Енглеске (БОЕ), преносе светске агенције. 

"Постоји дугорочан ефекат на продуктивност од око 3 одсто", изјавио је пред британским парламентом Ендру Бејли, гувернер БОЕ, позивајући се на процене дате непосредно након референдума, које се, према његовим речима, нису промениле.

Шест година након што је Уједињено Краљевство гласало за излазак из Европске уније, и скоро две године након што је одлука ступила на снагу, последице се и даље осећају, паралелно са негативним ефектима пандемије и порастом цена  енергената.

"Видимо пад трговине у Великој Британији много брже него у остатку света", кажу представници БОЕ. Они оцењују да је брегзит "допринео повећању цена и смањењу прихода", са платама које су "за 2,6 одсто ниже него што би биле да се није десио брегзит". 

Баук рецесије

Чланови Банке Енглеске одговарали су на питања парламентараца у моменту када је инфлација највиша у последње четири деценије и износи 11,1 одсто, што је много више од циљаних 2 посто.

Влада премијера Ришија Сунака требало би да представи нови буџет који се заснива на смањењу потрошње и повећању пореза.

"Да нисмо имали брегзит, вероватно не бисмо морали да причамо о штедњи у буџету", рекао је бивши члан БОЕ Мајкл Сондерс у интервјуу за "Блумберг", оцењујући да је напуштање ЕУ "нанело трајну штету економији Велике Британије".

Од краја 2021. године, Банка Енглеске је неколико пута повећавала каматне стопе, али је одлучено да се успори са том праксом, како би се спречило продубљивање рецесије. 

Британски БДП се смањио за 0,2 процента у трећем кварталу. Да би земља званично била у рецесији, потребан је пад активности у два узастопна квартала.

image