Србија и Балкан

Амбасада САД: Додик санкционисан због "поткопавања Дејтона и корупције"

Из дипломатског представништва Америке у Сарајеву објаснили су због чега је "кажњен" председник Републике Српске
Амбасада САД: Додик санкционисан због "поткопавања Дејтона и корупције"© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Не смирују се тензије између председника Републике Српске Милорада Додика и америчке амбасаде у Сарајеву, која је сада одлучила да Додику детаљно објасни због чега је под њиховим санкцијама.

Додик је наиме јуче прокоментарисао то што је, како је рекао, из Амбасаде САД чуо да је санкционисан због "реторике везане за Дејтонски споразум".

"Ја сам мислио да је то због корупције, а оно испаде због Дејтонског споразума. Они не знају шта причају. Шта их брига, они су увели санкције и довиђења", истакао је између осталог председник Републике Српске.

Амерички изасланици, међутим, за портал "Аваз" тврде да је Додик заправо два пута санкционисан.

И то и због "поткопавања Дејтона", али и због "гомилања богатства кроз подмићивање".

Из амбасаде САД су тако прецизирали да је он 5. јануара ове године "кажњен" због, како наводе, поткопавања институција БиХ, односно јер је позивао на преузимање државних надлежности и иницирао стварање паралелних институција у Републици Српској.

"Ове активности су угрожавале стабилност, суверенитет и територијални интегритет БиХ и поткопавале Дејтонски мировни споразум. Санкције су темељене и на његовом искоришћавању службеног положаја за гомилање личног богатства кроз подмићивање, примање мита и друге облике корупције", навели су из америчке Амбасаде у изјави за портал сарајевског "Аваза".

И то није све, јер како додају, Додик је претходно санкционисан и 17. јануара 2017. због супротстављања Уставном суду Босне и Херцеговине чиме је, како кажу из амбасаде, активно опструисао Дејтонски споразум.

Нове варнице на релацији Додик - америчка амбасада почеле су да севају пре неколико дана када су из дипломатског представништва реаговали на Додиков говор приликом полагања заклетве у коме је он рекао да ће се Српска одвојити од Босне и Херцеговине уколико неко дирне имовину овог ентитета.

Амбасада САД тада је поручила да је баш због таквих изјава Додик санкционисан, док је он узвратио поруком да је амерички амбасадор само гост у тој земљи и да ће отићи, као и многи пре њега.

image