Свет

"Гардијан": Ево шта подељени Конгрес значи за политику САД

Већина коју су републиканци остварили у Представничком дому САД можда није демонстративна, али је довољна да зада многе главобоље демократској позицији
"Гардијан": Ево шта подељени Конгрес значи за политику САДGetty © Drew Angerer

Републиканци су у среду званично остварили већину у Представничком дому САД и тиме окончали четири године демократске превласти.

Међутим, очекивани "црвени талас" на међуизборима ипак се није десио, те је Републиканска странка "за длаку" остварила већину у телу задуженом, између осталог, за законодавство на федералном нивоу. Поврх тога, Сенат је остао под контролом демократа.

Овако подељен Конгрес значи да ће обе стране наилазити на многе потешкоће при остваривању сопствених циљева до следећих председничких избора 2024. године, указује "Гардијан", и наводи неколико примера како би те потешкоће могле да изгледају.

Демократске главобоље

Демократска странка успела је да донесе одређен број закона уз подршку републиканаца откако је Џозеф Бајден ступио на функцију председника САД.

"Гардијан" оцењује да то више неће бити случај, будући да републикански председавајући представничког дома неће допустити демократама да дижу себи рејтинг новим законима до краја Бајденовог мандата.

Шта већина у Представничком дому значи за републиканце

С обзиром да већина коју су "црвени" остварили није демонстративна, постоје шансе да се они сусретну са истим проблемом при доношењу закона као и демократе.

Сходно томе, републиканци ће се пре усредсредити на спровођење најављених комитетских истрага, сматра "Гардијан".

Могући предмети истрага које "Гардијан" наводи укључују поступке Бајденове администрације при повлачењу америчких трупа из Авганистана, Бајденове поступке у вези са америчко-мексичком границом и прекоморска пословања његовог сина Хантера.

Претходно су порекло пандемије вируса ковид-19 и одобрење Министарства правде за федералну рацију у Трамповом одмаралишту Мар-а-Лаго, током лета спомињани, као могући предмети истрага.

Републиканци би већину у Представничком дому могли да искористе и за спречавање подизања горње границе државног дуга САД, али и укидање, односно осетно смањење војне и финансијске помоћи које је Америка до сада слала Украјини.

Претходно је значајан број "црвених" изразио незадовољство због количине ресурса које Бајденова администрација улива у кијевски режим.

Ко ће наследити Ненси Пелоси

Очигледни фаворит за улогу која подразумева надгледање, управљање и усмеравање већинске странке у Представничком дому је Кевин Макарти, калифорнијски републиканац који је служио као лидер мањине од 2019.

Међутим, Макарти је већ наишао на негодовање неких чланова свог посланичког клуба, и додаје да је његова способност да задобије 218 гласова потребних да постане председавајући и даље неизвесна.

У уторак је републикански клуб Представничког дома најавио Макартија за свог кандидата за председавајућег, али је 31 члан гласао за екстремно-десничарског посланика из Аризоне Ендија Бигса. Тај број би могао озбиљно да угрози Макартијеву кандидатуру током предстојећег гласања у јануару, оцењује "Гардијан".

Како ће изгледати Бајденови односи са будућим "црвеним" председавајућим?

Пре него што је постао председник, Бајден је стекао репутацију у Сенату као неко ко може да постигне компромис и са најтврдокорнијим републиканцима, па се тако током демократских предизбора 2020. хвалио како је чак могао да ради са окорелим расистима као што су Џејмс Истленд и Стром Турмонд.

У последње време, међутим, председник САД све гласније критикује савремену републиканску странку за коју каже да је потчињена Доналду Трампу и не поштује демократске принципе.

"Доналд Трамп и Мага републиканци представљају екстремизам који угрожава саме темеље наше републике", изјавио је Бајден у септембру.

Макарти је, са друге стране, оптужио Бајдена да је "одлучио да подели, унизи и омаловажи своје суграђане Американце... једноставно зато што се не слажу са његовом политиком".

Сходно томе, односи председника САД и председавајућег представничког дома биће у почетку климави уколико Макарти дође на потоњу позицију, сматра "Гардијан".

"Нисам имао много прилике да директно разговарам с њим", одговорио је Бајден на скорашњи позив да прокоментарише свој однос са Макартијем, и додао да ће њих двојица ипак "разговарати".

Колика је моћ демократа без већине у Представничком дому

"Гардијан" сматра да би најбоља стратегија за позицију САД била усредсређивање на извршну власт, и додаје да је Џозеф Бајден потписао више од 100 извршних наређења од свог устоличења, укључујући ту и заустављање изградње Трамповог зида и наредбу да се милиони зајмопримаца ослободе студентског дуга у вредности од 20.000 долара, што тренутно наилази на многе правне проблеме.

Са републиканцима који контролишу Представнички дом, "Гардијан" закључује да ће Бајден посезати за извршним наредбама још чешће.

image