Србија и Балкан

Петковић најавио протесте: "Нећемо РКС таблице, већ српску тробојку"

Напуштање приштинских институција је одговор Срба на гажење споразума, каже директор канцеларије за КиМ
Петковић најавио протесте: "Нећемо РКС таблице, већ српску тробојку"None © FOTO TANJUG/ IVAN RADULOVIC

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да је напуштање приштинских институција одговор Срба са Косова на системско прогањање нашег народа и гажење свих споразума од стране Аљбина Куртија, као и да на овај начин Срби желе да одбране колективна права која се газе на свим пољима.

"Реч је о мирном и демократском одговору српског народа који на овај начин жели да одбрани Бриселски споразум и Заједницу српских општина", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију подсећа да нема дана да се не деси напад на Србе, да се правни систем злоупотребљава за прогањање Срба, а да РОСУ нелегално упада на север Косова.

"Ми смо ту да сачувамо мир и стабилност, да се буде уз наш народ, најодговорнији за овакву ситуацију је Аљбин Курти, који системски гази споразуме", рекао је Петковић.

Реакција Брисела и позив Приштини да хитно приступи формирању ЗСО касни, оценио је Петковић за РТС.

"Зар је требало све ово да се деси да би Брисел реаговао, а они су гаранти за спровођење Бриселског споразума и то што данас немамо ЗСО. Зашто то није могло да се деси раније", пита директор канцеларије за КиМ.

Петковић каже да нико неће РКС таблице већ српску тробојку, што ће се видети и на данашњим протестима.

"Ово је изнуђена реакција српског народа, напуштање привремених институција је демократски одговор, јер је народу доста. Срби су јасно рекли да напуштају све институције док не почне формирање ЗСО и док Курти не укине насилну одлуку о пререгистрацији возила", рекао је Петковић.

СЛ: Спречен план Аљбина Куртија и њему "подобних" Срба

Нови посланици у тзв. косовској скупштини из редова Српске листе (СЛ) без најаве су дошли и положили заклетву.

Српска листа саопштила је да је "девет посланика Српске листе технички верификовало мандате, на тај начин их задржало у сигурним рукама, и одмах напустило седницу скупштине".  

"Данашњом  стратешком одлуком најдиректније је спречено да се оствари план Аљбина Куртија и њему подобних Срба да се измене устав и закони којима се гарантују права српског народа на Косову и Метохији. Намера Куртија и Раде Трајковић, али и осталих попут ње, била је изгласавање измена устава које би водило укидању српских општина, отимању имовине од Српске православне цркве, укидању српског језика, права на заступљеност у институцијама итд", стоји у саопштењу Српске листе које је јутрос прослеђено новинарима.

"Наглашавамо да ова стратешка и политичка одлука неће ни на који начин зауставити процес напуштања косовских институција на северу Косова и Метохије којим се гасе све косовске институције на тој територији, а као одговор на кршење Бриселског споразума, малтретирање српског народа и гажење свих људских права. На крају, желимо да нагласимо да је наш циљ да се заштити народ, мир и сигурност, али и не дозволи Куртију и Ради Трајковић да кроје капу српском народу и одлучују о нашим животима", саопштила је Српска листа.

У питању је десет кандидата које је недавно предложио ЦИК. Бившег посланика Славка Симића замењује Милан Костић из СЛ, Игора Симића – Зоран Максимовић из СЛ, Миљану Николић – Оливера Здравковић из СЛ, Зорана Мојсиловића – Милан Јоксимовић из СЛ, Верицу Ћеранић – Ксенија Божовић из СЛ.

Посланика Бранислава Николића замењује Радош Михајловић, Милоша Перовића – Ненад Раденковић, Љубинка Караџића – Светислав Јокић, а Јасмину Дедић – Биљана Максић.

Бившу посланицу Драгану Антонијевић замењује Цветко Вељковић из Грађанске иницијативе слобода, правда, опстанак.

Након што су положили заклетву, српски посланици су напустили скупштину, а потом се у сали појавио премијер тзв. Косова Аљбин Курти, јавља КоССев.

Претходно изабрани посланици Српске листе у тзв. косовској скупштини 7. новембра су овој институцији вратили мандате, у склопу одлуке Срба са севера Косова да се повуку из приштинских институција због почетка примене мере о пререгистрацији таблица на северу покрајине.

image