Свет

Шта ће бити са Фејсбук налогом Доналда Трампа?

Трампова суспензија са Фејсбука истиче у јануару следеће године, али из компаније већ кажу да не планирају да врате налог бившег председника
Шта ће бити са Фејсбук налогом Доналда Трампа?www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Бивши амерички лидер Доналд Трамп саопштио је да ће се поново кандидовати за председника Сједињених Америчких Држава на изборима 2024. године. Чињеница која је помало необична је да Трамп може да уђе у председничку трку, али да и даље нема приступ Фејсбуку.

Трампов налог на тој друштвеној мрежи суспендован је након упада демонстраната у Конгрес 6. јануара 2021. године, а компанија је јуче објавила да не планира да активира налог бившег председника.

Међутим, Трамп би ускоро могао поново да се појави на тој друштвеној мрежи, с обзиром да би суспензија требало да буде разматрана у фебруару наредне године, пише АП.

Трампов налог, уколико му га Фејсбук врати, више не би подлагао процесу провера чињеница на Фејсбуку, што је могућност коју имају изабрани званичници и кандидати за функције.

Након нереда на Капитолу пре две године Трамп је "избачен" и са Снепчета, Твитера и Инстаграма, који је, као и Фејсбук, у власништву компаније "Мета". Такође му је онемогућено да објављује видео-снимке на Јутјубу.

Портпаролка "Јутјуба" Ајви Чои рекла је у среду да компанија не планира да укине суспензију.

Нови власник "Твитера" Илон Маск казао је да није сагласан са одлуком платформе да обрише Трампов налог. Милијардер је напоменуо да компанија неће издавати саопштења о враћању налога суспендованим корисницима док савет за модерирање садржаја не приступи том проблему. Из компаније "Твитер", међутим, нису одговорили на питање да ли ће Трампова кандидатура имати утицај на његов профил, наводи АП.

Бивши председник је у фебруару ове године покренуо платформу Трут соушл и рекао да не планира да се врати на Твитер.

Чланица надзорног одбора групе "Прави Фејсбук", која је критиковала компанију "Мета", Хајди Бејрих изјавила је да председнички кандидати не би требало да имају посебан третман на друштвеним мрежама.

"То је велики проблем. Правила би требало да важе за све", додала је она.

Фејсбук је првобитно суспендовао Трампов налог на 24 сата, а извршни директор Марк Закерберг тада је најавио суспензију на неодређено време. Он је, између осталог, оценио да су "ризици дозвољавања председнику да настави да користи услуге друштвене мреже током овог периода превелики".

Надзорни одбор компаније подржао је забрану, али је наложио Фејсбуку да постави временско ограничење. Према тим одредбама, Трампова суспензија са Фејсбука истиче 7. јануара 2023. године.

image