Спорт

Он је најмлађи играч Италије у последњих 100 година, а рођен је 2006.

Симоне Пафунди је имао само неколико месеци када је Италија освојила титулу првака света у Немачкој, а већ сада је стигао до дебија у националном тиму.
Он је најмлађи играч Италије у последњих 100 година, а рођен је 2006.Getty © Mattia Ozbot / Stringer

И док се најбоље фудбалске селекције припремају за почетак Светског првенства, који је заказан за три дана, репрезентативци Италије мораће да чекају неку другу прилику да се нађу на том такмичењу. Након што се нису квалификовали за турнир у Катару, "азури" овог месеца могу да играју само пријатељске утакмице.

Једну такву одиграли су у среду увече против Албаније, а у победи 3:1 дебитовао је и најмлађи италијански фудбалер у том тиму у последњих 100 година - Симоне Пафунди.

Ради се о офанзивном везисти који је у 90. минуту утакмице ушао на терен и са 16 година и 247 дана постао најмлађи дебитант у репрезентацији Италије у читавом веку.

Пафунди је рођен 14. марта 2006. године, само неколико месеци пре него што ће Италија на Мундијалу у Немачкој освојити своју последњу светску титулу. O каквом се изненађењу ради и то што је Пафунди до сада у каријери уписао само 22 минута у Серији А.

Ипак, одличне партије у кадетској селекцији Италије, за играче до 17 година, препоручиле су га селектору Роберту Манчинију. Пафунди, међутим, није срушио укупни рекорд италијанске репрезентације.

Он и даље припада Пјетру Антонију Гавинелију, којем је било 16 година и 97 дана када је заиграо против Француске (2:2) давне 1911. године. Пафунди с Удинезеом има уговор до 2025. године, а након дебија за европске шампионе, сигурно ће привлачити све више пажње међу другим клубовима у Италији.

image