Свет

Украјинци стрељали 39 проруских активиста у Херсону

Њихова тела нису предата рођацима и планирано је да се инсценира ситуација да је реч о руским ратним злочинима, упозорава извор "РИА Новости"
Украјинци стрељали 39 проруских активиста у Херсонуwww.globallookpress.com © Nina Liashonok

Украјинске снаге безбедности убиле су 39 проруских активиста у Херсону, а одвеле 74 особе у непознатом правцу, преносе "РИА Новости".

"Потврђено је да је стрељано 39 проруских активиста. Њихова тела нису предата рођацима и планирано је да се инсценира ситуација да је реч о руским ратним злочинима", тврди неименовани извор.

Он наводи да украјинске снаге проваљују у куће и станове, који су напуштени после евакуације становништва на леву обалу Дњепра. Потом, снимке испретураних домова шаљу власницима који су евакуисани. На тај начин украјински националисти застрашују грађане.

Администрација Херсонске области је пријавила случајеве линча и директних репресалија украјинске војске над локалним становништвом.

Асошијетед прес је ове недеље објавио фотографије снимљене из Херсона, на којима се виде људи везани за стубове. Ово је казна за наводну сарадњу са руским властима.

После тога, украјинске власти су одузеле акредитације новинарима који су радили у Херсону. У Кијеву су рекли да су новинари то урадили без координације са Оружаним снагама Украјине.

Вршилац дужности гувернера Херсонске области Владимир Салдо је рекао да постоје докази о репресијама украјинских власти над цивилима у Херсону. 

Руске власти су средином октобра одлучиле да преселе становнике четири општине на десној обали Дњепра дубоко у Херсонску област и друге субјекте Русије.

Командант руске војске у Украјини генерал Сергеј Суровикин је упозорио да би напад на хидроелектрану Каховска могао да доведе до хуманитарне катастрофе.

Почетком новембра 115.000 људи је евакуисано са десне обале Дњепра, након чега је министар одбране Сергеј Шојгу пристао да почне пребацивање трупа на леву обалу и организује нову одбрамбену линију дуж Дњепра.

image