Економија

Сваку десету компанију у Немачкој чека банкрот

Више од 300.000 предузећа у Немачкој тренутно има финансијских проблема
Сваку десету компанију у Немачкој чека банкротwww.globallookpress.com © Demy Becker

Према подацима консултантске фирме "Криф", а на основу процене података скоро три милиона предузећа, више од 300.000 компанија у Немачкој тренутно има финансијских проблема. Односно свако десето немачко предузеће налази се пред банкротом, пише "Фокус".

У октобру, 722 предузећа пала су под стечај, док је у септембру у Немачкој исту судбину имало њих 760.

Такође, у новембру је број кандидата за стечај повећан за 15,6 одсто у односу на март 2022. године.

"Високи трошкови енергије, постојећи проблеми у ланцу снабдевања и инфлација представљају изазове за многе компаније", рекао је генерални директор компаније "Криф Немачка" Франк Шлајн и додао да финансијски положај предузећа утиче и на потрошаче, који због наглог пораста трошкова живота имају све мање новца на располагању.

"Криф" очекује банкрот 14.500 предузећа до краја године, али истиче да ће се тренд наставити и 2023, када би број таквих случајева могао да достигне чак 17.000.

Иначе, прошле године у Немачкој је било најмање банкрота од 1999. године када је уведен актуелни закон о несолвентности. Малобројност је имала и везе с тим што је током корона кризе држава привремено суспендовала обавезу подношења захтева за стечај у случају презадужености или неликвидности.

Будући да се моћ немачке индустрије базирала пре свега на јефтином руском гасу, ефекти санкција које је ова европска земља увела Москви довеле су је у велику кризу – суочена је са инфлацијом и скоком цена енергената, што се одразило на све животне сфере.

image