Свет

Јужна Кореја би могла да промени став о нуклеарном оружју

Све чешћи позиви да Јужна Кореја набави нуклеарни арсенал
Јужна Кореја би могла да промени став о нуклеарном оружјуwww.globallookpress.com © Defense Ministry/Keystone Press Agency

Јужна Кореја ће можда морати да размотри набавку нуклеарног оружја или распоређивање америчког на својој територији ако тензије са Северном Корејом ескалирају, рекао је министар за уједињење Квон Јанг-се.

"Ако међукорејски односи наставе да се погоршавају и тензије наставе да расту, влада неће моћи бесконачно да игнорише позиве јавности за нуклеарно наоружавање Југа у ширем смислу“, рекао је Квон, највиши званичник Сеула одговоран за односе са Северном Корејом.

Како преноси агенција Јонхап, он је додао да би таква опција потенцијално могла да укључи "размену нуклеарног оружја" или распоређивање америчког тактичког нуклеарног оружја на територији Јужне Кореје.

Квон је, међутим, навео да Сеул тренутно не размишља о набавци нуклеарног оружја или враћању америчких бојевих глава на Корејско полуострво.

Његови коментари су уследили истог дана када је Пјонгјанг испалио балистичку ракету кратког домета у Јапанско море, саопштио је Заједнички штаб Јужне Кореје. Север је овог месеца појачао своја лансирања, и од почетка новембра испалио је 23 пројектила различитих типова.

Северна Кореја је прошлог месеца унела употребу нуклеарног оружја у закон. Квон је, међутим, поново потврдио да ће Сеул наставити да тражи денуклеаризацију Пјонгјанга "кроз продужено одвраћање, санкције и притисак".

Вашингтон је уклонио нуклеарно оружје са територије Јужне Кореје почетком 1990их у складу са споразумом о разоружању са Совјетским Савезом.

Истраживање јавног мњења које је објавила агенција "ЊузПим", показало је да је 51,2 одсто Јужнокорејаца за то да њихова земља развије сопствени арсенал или расподели америчко нуклеарно оружје, док 40 одсто подржава пуну денуклеаризацију полуострва. У анкети је учествовало укупно 1.014 испитаника.

image