Србија и Балкан

Боцан-Харченко амбасадорима Канаде, Пољске и УК: Из неког разлога се не сећају бомбардовања Србије

Руски амбасадор "освежио је памћење" амбасадорима три земље који су у заједничком тексту оптужили Русију да је агресор, заборављајући, притом, (не)дела својих земаља
Боцан-Харченко амбасадорима Канаде, Пољске и УК:  Из неког разлога се не сећају бомбардовања СрбијеNone © FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC

Амбасадори Канаде, Пољске и Уједињеног Краљевства у Србији немају саосећања ни за жртву српског народа коју је НАТО проузроковао током бомбардовања 1999. године, ни за жртве Донбаса током осмогодишњег украјинског терора на том простору, навео је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко реагујући на ауторски текст Џајлса Нормана, Рафала Перла и Шан Маклеода у дневном листу "Политика".

"Из неког разлога, аутори текста се не сећају бомбардовања Србије 1999. године на Дан победе 9. маја, а и на такозвани Дан Европе 8. маја. А у Украјини? Где је ваше саосећање поводом осам година систематског геноцида над неколико милиона житеља Донбаса, у чију је заштиту устала Русија?", реторички је упитао амбасадор у саопштењу.

Коментаришући заједнички текст амбасадора под насловом "Мудрост, поверење и сећање", у којем, између осталог, оптужују Русију за агресију над Украјином и наводе да Кремљ треба моментално да промени свој курс, Боцан-Харченко је објаснио да су такви текстови неубедљиви и примитивни.

"Ауторске текстове западних амбасадора у Београду већ читамо без икакве узрујаности. Чак и чекамо да се појаве ти не баш стручни и неубедљиви покушаји изјашњавања о глобалним темама. Примитивне памфлете чији је наслов потпуно контрадикторан садржају. Такав је и данашњи текст, у којем нема ни најављене мудрости, ни поверења, нити сећања", навео је дипломата.

Он је објаснио да се Русија "поново уздигла као бедем на путу неонацизма који је Запад подстицао и подстиче у Украјини, шаљући своје плаћенике у редове његових присталица" и упитао зашто нема гнева када Кијев ракетама из њихових земаља убија цивиле и врши опасне експерименте у биолабораторијама. 

Боцан-Харченко је оценио да је тај текст увредљив и за пољски народ, јер су раније ове недеље два цивила у Пољској настрадала управо од украјинске ракете.

"Управо су два грађанина у отаџбини пољског амбасадора убијена украјинском ракетом - али су јауци о одговорности Русије и њеног председника, очигледно, сада, у тренутним политичким околностима, важнији од судбине сународника", истакао је амбасадор. 

Он је посаветовао амбасадоре три земље да мало поштеније сагледају дволичну политику својих држава и у вези са Косовом и Метохијом. 

"Саветовао бих амбасадорима да преусмере пажњу на односе својих земаља са Београдом. Пре свега, да у себи пронађу 'мудрост, поверење и сећање' и да поштено сагледају дволичну, запаљиву политику својих земаља у вези са 'Косовом'", рекао је Боцан-Харченко.

На крају, амбасадор Русије у Београду још једном је замолио колеге да буду макар мало професионалнији и да се престане са лицемерјем, јер је очигледно ко прећутно подржава окупаторе и агресоре.

"Постоји супротстављање погледа на свет, пропаганда и контрапропаганда, информациони рат. Али се ипак не сме спуштати до таквог непрофесионализма, излазити на информациони фронт слабо опремљен и лоше обучен... А у вези са 'сећањем' желео бих да питам: да ли је неко од поменутих аутора бар једном положио цвеће на спомен-гробљу Ослободилаца Београда 20. октобра, на дан ослобођења града од нацистичких окупатора? Нисам то приметио. Стога, молим вас само без лицемерја", закључио је Боцан-Харченко.

image