Русија

Сијарто: Они који су подржали санкције Русији да дају оставке

Увођење санкција био је најгори одговор ЕУ на почетак специјалне операције у Украјини, оценио је мађарски министар
Сијарто: Они који су подржали санкције Русији да дају оставкеwww.globallookpress.com © Attila Volgyi

Министар иностраних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да би оставка била нормална реакција европских лидера који су подржали санкције Русији, јер су тиме приближили привреде рецесији.

"Европска унија жели нове санкције само да би некако оправдала своје погрешне одлуке које су штетне, јер ће након објава да санкције представљају ћорсокак, бити потребно да се именују одговорни", пренела је Сијартову изјаву агенција МТИ.

Мађарски министар је истакао да је увођење санкција био најгори одговор ЕУ на почетак специјалне војне операције Русије у Украјини и позвао је грађане Мађарске да се током националних консултација изјасне против њих.

"Мађарска купује гас од Русије, јер је без њега физички немогуће решити проблем снабдевања гасом, зато што је таква инфраструктура у овој области", додао је он. 

Претходно је мађарски премијер Виктор Орбан изјавио да је већ попунио онлајн анкету у којој је негативно одговорио на сва питања. Реч је о националним консултацијама које је Мађарска покренула како би сазнала шта њени грађани мисле о западним санкцијама Русији.

Орбан је позвао све да изнесу своје мишљење и тако "ставе тачку" на повећање цена енергената изазвано западним санкцијама. Према његовим речима, цене у Европи би за неколико дана пале за половину ако би ЕУ променила политику санкција. Националне консултације у Мађарској трајаће до 9. децембра.

image