Србија и Балкан

Канцеларија за КиМ: Није постигнут договор, Приштина пласира лажне вести

Ова врста пропагадне и информационог рата који Приштина води против Београда је апсолутно неприхватљива, рекао је Петар Петковић
Канцеларија за КиМ: Није постигнут договор, Приштина пласира лажне вестиGetty © Carsten Koall/Getty Images

Никакав договор о таблицама нити повратку Срба у приштинске институције није постигнут.

Вест о наводном договору Београда и Приштине око одлагања увођења регистрација тзв. Косова пренели су приштински медији, али и поједини у Београду.

"Реч је о најобичнијој дезинформацији и пласирању лажних вести с циљем да Приштина са себе покуша да скине одговорност за кршење свих споразума", речено је за Б92.нет у Канцеларији за КиМ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић демантовао је да је са главним преговарачем Приштине у дијалогу са Београдом Бесником Бисљимијем постигнут договор, како је јутрос објавио РТС.

"Желео бих најоштрије да демантујем објављивање апсолутно лажне вести која се појавила не само на порталу јавног сервиса Србије већ и у њиховој кључној информативној емисији, у јутарњем дневнику, где је речено да сам ја касно синоћ са Бисљимијем договорио продужетак за десет месеци важења постојећих КМ таблица, а да након тога треба да се пређе на РКС таблице, као и то да ће о ЗСО да се разговара у оквиру француско-немачког предлога", рекао је Петковић.

Он је, гостујући на Пинку, истакао да је реч је чистој измишљотини, лажи и пропаганди која долази из Приштине.

Навео је да је јуче цео дан био у Београду и да се са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком није чуо последње две, три недеље.

"Нити ме је ико звао, нити сам где био, све време сам у Београду. Ова врста пропаганде и информационог рата који Приштина води против Београда и то у тренутку када нас дели готово само три дана од почетка спровођења казнене политике Аљбина Куртија према Србима, где жели да наплаћује са 150 евра казну свакоме ко има КМ таблице, је апсолутно неприхватљива", рекао је Петковић.

Навео је да је посебан скандал да ту врсту пропаганде преузимају јавни сервис Србије и новинска агенција Фонет који, додао је, објављују лажну вест и тиме стварају забуну и доводе у питање оно што је држава радила и ради.

Радио телевизија Србије, која је информацију објавила у свом Јутарњем дневнику, упутила је извињење због "објављивања непроверене и нетачне вести агенције Фонет да је у Бриселу постигнут договор о регистарским таблицама између Београда и Приштине".

image