Русија

Русија: Продужење споразума о житу нема везе са спољним притиском

Амбасада САД у Русији додаје да очекује доследну примену споразума и то не само "на папиру"
Русија: Продужење споразума о житу нема везе са спољним притискомwww.globallookpress.com © Yulii Zozuliaukrinform

Москва се не слаже са оптужбама да је продужила споразум о житу због спољног притиска, саопштила је Амбасада Русије у САД. 

"Приметили смо пристрасну оцену званичника америчке администрације о спремности руске стране да дозволи техничко проширење црноморске иницијативе. Суштински одбацујемо тезу да је ова одлука последица спољног притиска. Чак и под нелегитимним санкцијама, уведеним нашој земљи, Русија остаје поуздан снабдевач пољопривредним производима на светским тржиштима", наводи се у изјави амбасаде.

Они напомињу да Русија, као одговорна страна Истанбулског споразума, и даље "очекује његову стриктну примену од стране свих учесника - укључујући услове у вези са уклањањем трговинских баријера за руски пољопривредни извоз".

"Полазимо од тога да ће уверавања наших западних партнера и УН нормализовати активности наших пољопривредних компанија не само 'на папиру', већ и 'у пракси'. То би користило, пре свега, најсиромашнијим земљама, у чијем интересу је и склопљен споразум о житу", резимирали су из амбасаде.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио је да је споразум о житу продужен за 120 дана. Министарство спољних послова Русије је објаснило да је он аутоматски продужен због одсуства примедби страна уговорница (Русија, Украјина, Турска и УН). 

Уговори о извозу хране из Украјине закључени су 22. јула ове године на период од 120 дана. Један од споразума који регулише извоз житарица из лука које контролише Кијев - Одеса, Черноморск и Јужни - важи до 19. новембра, док је Заједнички координациони центар (ЈЦЦ) са седиштем у Истанбулу, који су основале Русија, УН, Украјина и Турска, осмишљен да спроведе инспекције пловила, ради спречавања шверца оружја или било каквих провокација.

image