Србија и Балкан

Председница Скупштине: Није постигнут договор, Црна Гора и даље без владе

Циљ ДПС-а је да изазове хаос, оцењује Миодраг Лекић
Председница Скупштине: Није постигнут договор, Црна Гора и даље без владеwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

Нови састанак председнице Скупштине Црне Горе Данијеле Ђуровић са представницима парламентарних партија, међу којима је био и председник државе и ДПС-а Мило Ђукановић, одржан је јутрос. Након састанка Ђуровић је казала да није постигнут договор ни о једном питању, преноси Танјуг.

Захтеви Демократске партије социјалиста су, како је Ђуровић навела, да се повуку измене Закона о председнику, избор судија Уставног суда и ванредни избори, додајући да је осталима кључан проблем избор судија Уставног суда, пренеле су подгоричке "Вијести".

Учесници састанка различито су оценили окупљање са председницом Скупштине, која је, између осталог, истакла да је спремна да организује нови састанак, уколико се за то покаже воља међу страначким лидерима.

"Поставља се питање да ли се састајемо да би се састајали или да се постигне договор", рекла је председница црногорске Скупштине, а према њеним речима, на данашњем састанку је посебно био "тврд став опозиције".

Састанку је присуствовао лидер Црне Горе и Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић, али овог пута нису били присутни лидери Демократског фронта (ДФ) и Уједињених реформских акција (УРА).

Рашко Коњевић (СДП): Дијалогом до решења

Лидер Социјалдемократске партије (СДП) Рашко Коњевић устврдио је да је на састанку ипак постигнут напредак, додавши да дијалог треба наставити и убрзати.

"Сугерисао сам колегама да кроз наставак дијалога дођемо до решења која се тичу судија Уставног суда, ако не 28. новембра онда након тога", рекао је Коњевић.

Коњевић је истакао да није била успешна пракса да се готова решења ставе на сто, већ да се дијалогом дође до решења, додавши да нема потребе да се продубљује институционална криза кроз одређена решења и да за постојећу кризу нема решења без одржавања избора.

Миодраг Лекић (ДЕМОС): Намера је да се изазове хаос у Црној Гори

Лидер партије ДЕМОС и кандидат старе-нове већине за мандатара Миодраг Лекић, истакао је да не треба улепшавати исходе састанка, јер није направљен никакав напредак.

"Овде је блокада од опозиције да се не изабере Уставни суд, то је интонирао председник ДПС-а, а следили га остали из опозиције", рекао је Лекић, додавши да је намера да се изазове "хаос" у држави, а да у томе предњачи председник Мило Ђукановић, пренеле су подгоричке "Вијести". 

Бранка Бошњак (ДФ): Одговори на сва питања налазе се у рукама Уставног суда

Посланица Демократског фронта (ДФ) Бранка Бошњак истакла је да криза захвата све гране власти.

"Немамо владу и мандатара јер је председник државе изабрао да не додели мандат Миодрагу Лекићу. Дошли смо у ситуацију где криза захвата све гране власти. Сви одговори се налазе у рукама Уставног суда", рекла је Бошњак и додала:

"Успели смо да извучемо од председника да неће дати мандат Миодрагу Лекићу и негде је признао да је прекршио Устав што није позвао представнике свих партија на консултације за мандатара", казала је Бошњак, истичући да ће читава позиција подржати све кандидате за судије Уставног суда.

Бошњак је истакла да се нада да ће следећи састанак бити конструктивнији.

image