Свет

Ко ће наследити Ненси Пелоси?

Нова генерација демократа спрема се да преузме узде над посланичким клубом странке у Представничком дому америчког Конгреса
Ко ће наследити Ненси Пелоси?www.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Председавајућа Представничког дома Ненси Пелоси, прва жена која је била "лице" демократа у доњем дому америчког Конгреса, саопштила је да напушта ту функцију после готово две деценије.

Одлука Пелоси отворила је пут за млађу групу демократа да оставе свој траг, пише "Њујорк тајмс".

"Дошао је час да нова генерација води демократско тело које толико дубоко поштујем", рекла је Пелоси у говору пред представницима, покренувши брзу и дуго очекивану промену у вођству демократа.

"Захвална сам што су многи спремни и вољни да преузму на себе ову огромну одговорност", додала је она.

Убрзо након што је Пелоси (82) поручила да више неће бити вођа демократа у Представничком дому, представник Мериленда Стени Хојер (83), који је био "други" човек демократа, рекао је да неће тражити лидерску позицију у новом сазиву Конгреса где, после међуизбора, републиканци имају већину.

Представник Јужне Каролине Џим Клајбурн (82), трећи по рангу демократа у Конгресу такође је одбио лидерску позицију и поручио да ће бити задовољан статусом помоћника лидера.

Одлуке троје главних демократа отвориле су пут за Хакима Џефриза, представника Њујорка, да преузме место вође демократа. Џефриз (52), који већ има подршку Хојера, представник је млађе групе демократа за које се очекује да ће сада доћи у први план. У тој групи су и Кетрин Кларк (59) из Масачусетса и Пит Агилар (43), представник Калифорније.

Њујорчанин Џефриз је политички либерал, бивши корпоративни адвокат и изузетно пажљив тактичар који се попео на врх представљајући нека од најпознатијих афроамеричких четврти у земљи.

Ако Џефриз обезбеди свој положај у наредним недељама, постаће први нови лидер демократа у Представничком дому после две деценије и остаће запамћен будући да ниједан црни политичар никада није водио посланички клуб у Представничком дому или Сенату за било коју странку.

image