Русија

Путин разговарао са Ердоганом: О гасном чворишту пре свега

Руски председник је разговарао и са катарским емиром Ал-Танијем о трговинско-економској сарадњи
Путин разговарао са Ердоганом: О гасном чворишту пре свегаwww.globallookpress.com © Iranian Presidency/Keystone Press Agency

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Посебна пажња посвећена је изгледима за спровођење иницијативе о стварању великог "гасног чворишта" у Турској коју је у октобру изнео председник Русије а коју је Ердоган подржао, наводи се у званичном саопштењу Министарства спољних послова Русије. 

Ердоган је истакао важност свеобухватне и пуне примене "споразума о житу" који је недавно продужен за још 120 дана.

Саопштено је да су детаљно размотрени актуелни аспекти билатералне сарадње у различитим областима и да је констатована позитивна динамика трговинских и економских веза.

Владимир Путин је још једном изразио искрено саучешће у вези са трагичним последицама недавног терористичког акта у Истанбулу.

Договорен је наставак редовних контаката.

Путин честитао катарском емиру почетак светског првенства у фудбалу

Руски председник разговарао је телефоном са катарским емиром о трговинско-економској сарадњи и заједничким инвестиционим пројектима, преноси прес-служба Кремља.

"Владимир Путин је имао телефонски разговор са емиром катара Тамимом Бин Хамад Ал-Танијем. Разговарано је о актуелним питањима билатералне трговинско-економске сарадње, о даљој реализацији заједничких пројеката у инвестиционој и инфраструктурној области", наводи се у саопштењу прес службе.

Саопштено је и да су обе стране потврдиле тенденције за наставак координације у енергетском сектору  у циљу обезбеђивања неопходне равнотеже и стабилности на глобалном тржишту гаса.

Владимир Путин је  катарском емиру честитао почетак Светског првенства који у Катару почиње 20. новембра и пожелео репрезентацији Катара успешан наступ. Тамим Бин Хамад Ал-Тани је захвалио руској страни што је поделила своје искуство у одржавању светског фудбалског првенства.

image