Свет

Како су "женска питања" одиграла значајну улогу на америчким међуизборима

Питања попут абортуса, плаћеног одсуства и бриге о деци заинтересовале гласаче
Како су "женска питања" одиграла значајну улогу на америчким међуизборимаwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP/Consolidated News Photos

У данима након америчких међуизбора, једна ствар је постала изузетно јасна: није само питање абортуса подстакло жене да гласају за демократе.

Плаћено одсуство и брига о деци такође су одиграли сличну значајну и изненађујућу улогу у "гурању" кандидата ка победи. Организације које подржавају плаћено одсуство и које су стале иза кандидата који су се залагали за та "друга женска" питања кажу да су они прошли боље него што се очекивало на изборима за Конгрес.

Та питања су нарочито била важна женама из предграђа и активисти се сада надају да ће те политике бити прогуране и у Конгресу.

"Многи су говорили да питање абортуса више није битно, да брига о деци више није важна – али ми смо то чули јасно и гласно“, рекла је Кристин Роу-Финкбауер, извршна директорка и кооснивачица групе "Маме заједно" (MomsRising Together).

"Важан закључак ових избора је да је мајкама и родитељима заиста стало да могу да одлуче да ли, када и колико деце ће имати, и заиста их брине чињеница да још немамо инфраструктуру за бригу о деци", додала је Кристин.

Од двадесетак кандидата које је њена група подржала, "многи су прошли много боље него што смо очекивали", рекла је Роу-Финкбауер.

Жене из предграђа највећи фанови

Демократа Криси Хулахан победила је у изузетно тесној трци у Пенсилванији са кампањом која је била усмерена на плаћено одсуство и бригу о деци након што је група "Плаћено одсуство за све" регистровала пораст од 1.700 процената услед спомињања плаћеног одсуства на друштвеним мрежама месец дана раније.

"Део маркетиншких стручњака још увек не види ово као економске императиве", рекла је Дон Хакелбриџ, директорка "Плаћеног одсуства за све" (Paid Leave for All). Али "јасно је да гласачи то заиста виде."

Анкета ове групе у августу показала је да 94 одсто жена које живе у предграђу подржава плаћено породично и медицинско одсуство. Друго истраживање из септембра, показало је да када се републикански кандидати противе и абортусу и плаћеном одсуству, то даје њиховом противнику предност од 56 посто код жена из предграђа.

Овакви резултати охрабрили су заговорнике да наставе да се залажу за федерална улагања у плаћено одсуство и бригу о деци након што су их демократе у Конгресу раније ове године избациле из буџета, упркос изазовима који представљају подељени Представнички дом и Сенат.

И чланови Конгреса почели су да примећују промену. Председавајућа једног од сенатских комитета, Пети Пареј из Вашингтона позвала је на интензивнији рад на овим питањима, пише "Политико".

"Пошто су интензивно биле у кампањи, жене су посебно знале да се демократе боре за њих – а то је имало везе са репродуктивном бригом и економском политиком која утиче на њих… и која је укључивала бригу о деци и плаћено одсуство“, рекла је Мареј.

"Морамо сада да видимо шта још можемо да урадимо", додала је.

Милијарда за бригу о деци

Мареј, која је недавно најавила своју намеру да тражи највишу позицију у Комитету за издвајање Сената, рекла је да планира да јој плаћена брига о деци буде главни приоритет. Као председавајућа Комитета за помоћ Сената, она је предложила да се уложи милијарда долара у то.

"То је оно што спречава жене да остваре свој пуни потенцијал", рекла је Мареј. "Разочарана сам што то нисмо добили та средства, али ме то ниједне секунде није спречило да кажем: 'Ово је главни приоритет. Морамо да наставимо даље.’ Оно што знам је да је ово питање о коме људи гласају и да ће утицати на нашу способност да нешто урадимо овде."

Подаци показују да су од 1970. жене својим радом улиле два билиона долара у америчку економију и многи аналитичари сада позивају да земља суочена са рецесијом "пронађе" 1,5 милиона жена које су "нестале" из радне снаге САД управо зато што нису могле да узму плаћено одсуство како би бринуле о породицама.

image