Свет

Именован специјални тужилац који ће водити истрагу о Трампу - има везе и са Косовом и Метохијом

Џек Смит је трећи специјални тужилац који је именован од 2017. године да би се бавио политички осетљивим случајем
Именован специјални тужилац који ће водити истрагу о Трампу - има везе и са Косовом и Метохијомwww.globallookpress.com © IMAGO/Kyle Mazza

Тужилац за ратне злочине Џек Смит, који је између осталог у Хагу истраживао и злочине на Косову и Метохији, водиће истрагу о бившем председнику Доналду Трампу, преноси Ројтерс.

Он ће у функцији специјалног тужиоца надгледати поступак о Трамповом руковању осетљивим владиним документима пронађеним у његовом одмаралишту Мар-а-Лаго на Флориди, као и о покушајима да се омета миран пренос власти на председничким изборима 2020. године, односно упад на Капитол.

Смит је након именовања изјавио да ће у свом раду бити независан, као и да ће настојати да истрага напредује убрзано и ефикасно.

Он је 2018. године именован за главног тужиоца суда Косовске специјалистичке коморе која је прошле године отворила своје прво суђење против бившег команданта такозване "Ослободилачке војске Косова" Салиха Мустафе.

Он се суочава са оптужбама за убиство и мучење у импровизованом затвору у селу Злаш којим је управљала ОВК.

Приликом изношења завршне речи на суђењу Мустафи, Смит је казао да је, током суђења, "ван сваке сумње" доказао његову кривицу за злодела над шесторицом Албанаца за које су веровали да су колаборирали са Србима.

Смит је тада нагласио да Мустафа заслужује "дугу затворску казну".

Министарство правде иначе би требало да донесе одлуку да ли ће оптужити Трампа за упад на Капитол и држање поверљивих докумената у својој резиденцији на Флориди. Док је оптужница за упад на Капитол и даље нејасна, "Њујорк тајмс" наводи да би тужилаштво могло да подигне оптужницу за  документа будући да је тај случај много директнији.

Смит је трећи специјални тужилац који је именован од 2017. године да би се бавио политички осетљивим случајем. Такви тужиоци обично имају висок степен независности да би избегли потенцијални сукоб интереса.

Трампов специјални тужилац иначе је, осим ангажмана у Хагу, надгледао и одељење за јавни интегритет Министарства правде и радио као федерални и државни тужилац у Њујорку.

Бивши директор ФБИ Роберт Милер именован је 2017. да надгледа федералну истрагу о Трамповој председничкој кампањи 2016. и наводним контактима са Русијом. Џон Дарам је 2019. године именован да истражи порекло ФБИ истраге о Трамповој кампањи 2016.

Одлука о именовању уследила је након што је Трамп на почетку своје председничке кампање за изборе 2024. упро прстом у Министарство правде, пожаливши се да је он "жртва", а ФБИ једна од "највећих претњи нашој цивилизацији".

Трамп је у изјави за Фокс њуз рекао да "неће учествовати" у истрагама специјалног тужиоца.

"Шест година пролазим кроз ово и нећу више", рекао је Трамп.

image