Свет

ЕП хоће да прогласи Русију терористичком државом

Државе чланице ЕУ се позивају да прекину сваки контакт са представницима Москве
ЕП хоће да прогласи Русију терористичком државом© www.imago-images.de

Европски парламент објавио је текст нацрта резолуције којом би Русија требало да буде означена као терористичка држава.

"Све званичне органе Руске Федерације, посебно председника, министарство одбране и руску војску, треба третирати као терористичку организацију", наводи се у документу под називом "Предлог резолуције о признавању Руске Федерације као државног спонзора тероризма" и додаје да би требало размотрити увођење додатних рестриктивних мера против Москве.

У нацрту резолуције, државе чланице Европске уније позивају се да прекину сваку сарадњу са Русијом, да замрзну контакте са њеним представницима и протерају руске амбасадоре, те да Русију избаце из међународних организација, попут Савета безбедности Уједињених нација и Групе 20. 

На удару неће бити само Русија, пошто се у документу истиче да је потребно увести мере и против трећих држава које буду наставиле да сарађују са Москвом.

Као неки од разлога за усвајање ове резолуције, помињу се наводни руски злочини у Украјини, Сирији, Грузији и Чеченији, као и "циљана убиства и мучења политичких противника Путиновог режима на територији Руске Федерације и у иностранству".

Истовремено, док ЕУ оптужује Русију за мучење политичких противника, у једном од најстроже чуваних затвора у Великој Британији заточен је Џулијан Асанж, оснивач "Викиликса", који је открио и објавио снимке америчких ратних злочина. За откривање тих злочина, "политичком противнику" Вашингтона и колективног Запада, прети казна од 175 година затвора у Сједињеним Државама.

Предлагачима резолуције о осуди Русије смета и "финансијска, политичка, војна и материјална помоћ" коју Москва пружа Сирији, Северној Кореји, Ирану, Куби, Никарагви и Еритреји чије су власти оцењене као "бруталне".

Поред тога, европарламентарци наводе да "терор Путиновог" режима није усмерен само против Украјине и Украјинаца, већ и против ЕУ и читавог "цивилизованог света", што значи да европарламентарци две трећине чланица УН, које нису увеле санкције Русији, не виде као припаднике тзв. цивилизованог света.

У документу се додаје и да су предлагачи узели у обзир све претходне одлуке о осуди Москве, али и позив украјинског председника Владимира Зеленског, из марта ове године, да се Русија прогласи терористичком државом.

Подсетимо, амерички председник Џо Бајден почетком септембра је поручио да САД Русију неће прогласити државом-спонзором тероризма, те да одбацује такав предлог Украјине.

Гласање о резолуцији биће на дневном реду 22. новембра, а резултати се очекују наредног дана.

Уколико документ буде усвојен, Русија ће постати прва држава која се налази на терористичкој листи ЕУ, на којој се тренутно налази само 13 појединаца и 21 ентитет, као што су Хамас, Курдистанска радничка партија, Национална ослободилачка армија Колумбије и војно крило Хезболаха.

За усвајање резолуције, неопходна је сагласност свих држава чланица.

image